IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството във Великобритания неочаквано се връща към растеж

PMI индексът се повишава над 50 пункта за пръв път от май

15:38 | 04.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Строителният сектор във Великобритания неочаквано се връща към ръст през септември, показва проучване на частната компания Markit и института CIPS, цитирано от Ройтерс. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се повишава от 49,2 пункта през август до 52,3 пункта. Всяка стойност над 50 говори за експанзия, а под тази граница – за свиване в сектора.

Резултатите може да повдигнат въпроси за това, дали Английската централна банка ще въведе още стимули за справяне с шока от референдума за Brexit от юни.

Индексът за строителството се повишава над 50 пункта за пръв път от май.

Жилищното строителство се възстановява, а новите поръчки се увеличават и така широкият измерител се повишава до шестмесечен връх. Все пак той остава под средната стойност за последните три години от около 60 пункта.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха PMI индексът да падне до 49 пункта. 

Неочакваното възстановяване в строителството следва и силното представяне на производствения сектор. Данните подсказват, че британската икономика се представя по-добре от очакванията в периода след решението на мнозинството британци страната да напусне Европейския съюз.

„Фирмите в сектора на строителството изглеждат основателно оптимистично настроени за краткосрочните перспективи, като увереността им е свързана с най-бързия ръст на новите поръчки от март насам“, посочва Тим Мур, икономист в Markit. “Все пак секторът остава на траектория на много по-слаб растеж, отколкото беше в началото на 2016 г.”, допълва той и обяснява това развитие с потиснатите инвестиции и по-високите цени, които строителните компании плащат за материали. Тяхното поскъпване пък се дължи на отслабващата лира.

Жилищното строителство и гражданското инженерство се разширяват през септември, но бизнес строителството се свива четвърти пореден месец и по този начин записва най-дългата си серия спадове от началото на 2013 г.

В понеделник властите в Лондон обявиха мерки за стимулиране на строителния сектор, който генерира 6% от БВП. Правителството готви пакет стимули на стойност 5 млрд. паунда (6,5 млрд. долара) за жилищното строителство.

Изследването на Markit показва още, че оптимизмът сред строителните компании е на четиримесечен връх, а заетостта нараства за пръв път от април насам.

PMI индексът в сектора на услугите, които генерират около 80% от БВП в частния сектор, ще излезе в сряда.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още