IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовият пазар в САЩ изпраща една от най-добрите години от 1999 г.

През декември новите работни места са 292 хил., което е над прогнозите в проучванията на Bloomberg

16:16 | 08.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заетостта в САЩ продължава да расте през декември и така 2015 г. става втората най-добра за трудовия пазар от 1999 г. Новите работни места през последния месец от изминалата година са 292 000, което е над прогнозите в проучванията на Bloomberg и следва повишение през ноември в размер на 252 000 нови назначения.

Нивото на безработицата остава непроменено – 5%, а заплатите растат на годишна база с 2,5%, но по-слабо от очакванията за 2,7-процентово повишение в почасовите възнаграждения. На месечна база няма промяна.

Добрите данни сигнализират, че работодателите са оптимисти за перспективите пред икономиката. Стабилният трудов пазар в САЩ през последните няколко месеца беше един от факторите, които позволиха на Федералния резерв на САЩ да вдигне лихвените проценти от рекордно ниските им нива в средата на декември.

Ръстът в новите назначения по всяка вероятност е подпомогнат от меката зима в голяма част на страната, а най-добре представящите се сектори са здравеопазването, транспортът и строителството.

Като цяло през 2015 г. заетостта в САЩ се увеличава с 2,65 милиона работни места. През 2014 г. ръстът възлизаше на 3,1 милиона. Така последните две години стават най-добрият период за трудовия пазар от 1998-99 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още