IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Висш член на централната банка на Англия напуска заради скандал

Оставката на зам.-гуверньора на АЦБ Шарлот Хог поставя под съмнение доверието в институцията

12:24 | 15.03.17 г.
<p>
	Сградата на АЦБ. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Сградата на АЦБ. Снимка: архив Ройтерс

Заместник-гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Шарлот Хог подаде оставка след критики на британския парламент за наличието на конфликт на интереси. Липсата на разкриване на информация от страна на висшия член, свързана с факта, че членове на нейното семейство работят в поднадзорна на централната банка институция - британската банка Barclays, постави под съмнение доверието в регулаторния орган, предаде Bloomberg.

Скандалът в Английската централна банка избухва в същия месец, в който се очаква да бъдат стартирани и официалните преговори за Brexit. С активирането на член 50 от Лисабонския договор ще бъде поставено началото на двугодишните преговори между Великобритания и ЕС, които ще засегнат търговските отношения, инфлацията, валутния курс и текущата сметка – фактори, които ще окажат влияние върху определянето на лихвените проценти и надзора на финансовите институции.

„Това е последното нещо, от което централната банка се нуждае в този деликатен момент за страната“, коментира Стефан Стърн, мениджмънт експерт в High Pay Center. „Жалко е това, което се случва, защото Хог е наистина способен човек“.

46-годишната Хог заемаше длъжността главен оперативен директор, а през последните две седмици бе и на поста зам.-гуверньор в областта на пазарите и банкирането в АЦБ. Нейното бързо повишение породи спекулации, че може да е готвена за наследник на поста на Карни след изтичането на мандата му през 2019 г.

Английската централна банка сега се нуждае от двама централни банкера в областта на лихвената политика и един главен оперативен директор. Кристин Форбс, която бе член на Комитета по парична политика, напусна финансовата институция в края на юни.

Оттеглянето на Хог събира недотам добри погледи към централната банка само година, след като финансовата институция бе обект на критики заради преувеличаването на икономическите рискове от Brexit и задълбочаването на икономическото неравенство с ултраразхлабената си парична политика.

Казусът с Хог изведе също на дневен ред въпроси, свързани с управлението на централната банка, заради което бе критикувана в миналото. Британският парламент ще извърши мониторинг на работата на управителите на централната банка, за да предотврати повторение на последното събитие. АЦБ обяви във вторниник, 14 март, че ще възложи преглед на политиките, резултатът от които ще бъде оповестен публично.

Още подобни новини четете в Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още