IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносните цени в САЩ намаляват с 0,4% през ноември

През 15 от последните 17 месеца вносните цени записват спад

17:06 | 10.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Вносните цени в САЩ се понижават през ноември, съобщава Ройтерс. Министерството на труда обяви в четвъртък, че спадът възлиза на 0,4%, а стойността за октомври беше ревизирана в низходяща посока до 0,3% понижение. Очакванията на икономисти бяха за поевтиняване на вносните стоки с 0,7%.

През 15 от последните 17 месеца вносните цени записват спад, посочва Ройтерс.

Основната причина за понижението е продължаващото поевтиняване на петрола, което означава, че цената на суровината и силният долар ще продължат да тежат на инфлацията при вносните стоки.

През 12-те месеца до ноември цените се понижават с 9,4%. 

Предвид стабилния трудов пазар обаче факторите, които оказват натиск върху цените в низходяща посока, едва ли ще разколебаят Федералния резерв на САЩ от това да повиши лихвените проценти следващата седмица. Ниската безработица би трябвало да стимулира по-бързия ръст на възнагражденията и постепенно да увеличи и инфлацията.

През ноември цените на вносните петролни продукти намаляват с 2,5%, след като се повишиха с 0,4% през октомври. Вносните цени с изключение на нефтените продукти отчитат 0,3% спад през ноември след понижение от 0,4% предния месец.

От юни 2014 г. доларът поскъпва с 18% спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, което прави вноса по-непривлекателен.

През ноември вносните хранителни продукти поевтиняват с 0,5%, а индустриалните продукти, с изключение на петролните - с 1%. Цените на вносните капиталови стоки намаляват с 0,1%. Същият спад има и при автомобилите.

Данните показва спад от 0,6% в износните цени. За изминалите 12 месеца до ноември понижението възлиза на 6,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още