IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Al Jazeera придобива телевизията на Ал Гор

Анализатори оценяват сделката на 500 млн. долара

13:50 | 03.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Студио на Al Jazeera в Доха.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

 Студио на Al Jazeera в Доха. Снимка: Ройтерс

Арабският медиен концерн Al Jazeera придобива считаният за либерален американски телевизионен канал Current TV. Новият канал Al-Jazeera America ще бъде базиран в Ню Йорк. Броят на служителите ще бъде удвоен и ще достигне 300, обяви генералният директор на Al Jazeera Ахмед Бин Ясим ал-Тани, цитиран от Ройтерс.

Американски медии пишат, че Al Jazeera ще плати 500 млн. долара (около 380,6 млн. евро) за канала, който бе основан от бившия вицепрезидент Ал Гор заедно с друг бизнесмен през 2005 г.

В момента Current TV достига до 60 млн. американски домакинства, а покупката може да даде на Al Jazeera по-широк достъп до американския пазар – нещо, което телевизията се опитва да постигне от години.

Арабският канал бе основан през 1996 г. от емира на Катар Шейх Хамад бин Калифа ал-Тани. Каналът се занимаваше и с теми-табу и по този начин промени изоснови арабския медиен ландшафт. Телевизията набра популярност, след като излъчи видео с Осама бин Ладен след терористичните атаки на 11 септември.

От известно време либералните араби обвиняват канала, че се е превърнал в „пропаганден канал за мюсюлманската общност“.

Медийният концерн от Залива вече има редица канали, сред които Al Jazeera English и Al Jazeera Egypt Live. В близко бъдеще се очаква да стартира и Al Jazeera Türk. Английската версия на канала може да се гледа онлайн в САЩ и на телевизионни приемници в някои градове. От Al Jazeera твърдят, че каналът им на английски език е доказал своята популярност в САЩ, след като 40% от всички онлайн гледания са именно от там.

Влизането на арабския канал в САЩ обаче не се разглежда еднозначно като положително явление. Кабелният оператор Time Warner Cable, съобщи, че след промяната на собствеността на Current TV ще спре излъчването на канала. Time Warner има достъп до 12 млн. американски домакинства. Current TV се разпространява също и от други големи оператори - Comcast Corp и DirecTV, които имат съответно по 22,4 млн. и 19,8 млн. абоната.

Според цитирани от Ройтерс анализатори Al Jazeera ще трябва да преодолява и проблем с имиджа, защото за много зрители в САЩ тя се асоциира с антивоенните репортажи за конфликтите в Ирак и Афганистан.

"Хората в Америка асоциират Al Jazeera с мюсюлманския свят и арабския свят или исляма и те имат проблеми с това", казва Джими Шефлър, консултант в областта на платената телевизия в The Carmel Group. "Има известна параноя, когато става въпрос за Al Jazeera", коментира и професорът по телевизия и популярна култура в Syracuse University Робърт Томсън.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още