IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google купува европейски конкурент на Groupon

Според медийни публикации интернет концернът е платил за DailyDeal около 200 млн. евро

10:24 | 20.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	DailyDeal е струвал на Google между 150 и &nbsp;200 млн. евро.<em> Илюстрация:&nbsp;DailyDeal&nbsp;</em></p>

DailyDeal е струвал на Google между 150 и  200 млн. евро. Илюстрация: DailyDeal 

Google придоби германската компания за групово пазаруване в интернет DailyDeal. Берлинската новостартирала компания е имала „невероятен успех“ при маркетирането на локални оферти, обяснява интернет колосът Google, цитиран от DPA.

Цената на сделката не бе оповестена официално. Frankfurter Allgemeine Zeitung обаче я оценява на между 150 и 200 млн. евро, позовавайки се на кръгове от бранша. Конкурентът на Groupon DailyDeal продава ваучъри за отстъпки в Германия, Австрия и Швейцария. Преди това Google се опита неуспешно да придобие и самия Groupon.

DailyDeal е двугодишна компания, основана през септември 2009 г. от братята Фабиан и Фери Хайлман. Те настояват да останат в ръководството на компанията, която днес вече има над 200 служители.

В продуктовото портфолио на сайта влизат отстъпки за ресторанти и екскурзии, масажи и автомивки, но също и продукти като велосипеди и автомати за еспресо. През август DailyDeal стартира портал за малки и средни предприятия, в който се предлагат софтуер и обзавеждане за офиси.

През второто тримесечие на годината DailyDeal е продал ваучъри на стойност 22,8 млн. долара, пише още Frankfurter Allgemeine Zeitung. Приходите са скочили с 45% спрямо предходното тримесечие, а броят на продадените купони – с 65%.

DailyDeal, Groupon и други подобни оператори свързват класическото пазаруване с намаления с преживяването „шопинг“ - ваучърът важи само в случай, че има достатъчен брой купувачи. Тъй като офертите са обвързани и с определен срок, потребителите трябва да посягат към тях бързо.

С тази покупка Google разширява активността си на локалните пазари. След като в края на 2010 г. интернет компанията се провали в опита си да придобие най-голямата компания за групово пазаруване в интернет – Groupon Inc, гигантът започна да разработва своята собствена услуга Google Offers. В момента тя предлага оферти в девет американски града. В началото на септември компанията обяви, че придобива Zagat, създател на пътеводители с ревюта и оценки на ресторанти.

В IT-бранша обаче циркулират съмнения, че бизнес моделът на Coupon е действително устойчив. В основата им е въпросът, дали продавачите на ваучъри могат действително да обвържат клиентите със себе си и дали в дългосрочен план отстъпките ще се изплатят.

Лидерът в бранша Groupon наистина се развива бързо, но и изгаря доста средства. През 2010 г. оборотът е бил 713 млн. долара, но е записана нетна загуба в размер на 413 млн. долара. През второто тримесечие на 2011 г. загубата е била в размер на 114 млн. долара. Според информация на New York Times Groupon ще промени датата за своето първично публично предлагане от края на октомври на началото на ноември заради е голямата волатилност на борсата през последната седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още