IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google отделя автономните си коли в самостоятелна компания през 2016 г.

Технологичният гигант планира да предлага транспортни услуги като тези на Uber, според запознат източник

17:17 | 16.12.15 г.
<p>
	Google дава ясно да се разбере как планира да печели от технологиите за автономни коли, които започна да тества през 2009 г. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Google дава ясно да се разбере как планира да печели от технологиите за автономни коли, които започна да тества през 2009 г. Снимка: архив Ройтерс

Google планира през следващата година да създаде подразделение за автономни автомобили, което ще предлага превози под наем. Това ще бъде отделен бизнес, който ще бъде под шапката на Alphabet, разкрива източник, запознат със стратегията на компанията, цитиран от Bloomberg.

Самоуправляващите се превозни средства на Google са изминали повече от 1 млн. мили (около 1,6 млн. км) по пътищата, най-вече около Сан Франциско, Калифорния, и Остин, Тексас. Така тези градове се превръщат в логични места, където концернът да стартира услугата си, посочва източникът, пожелал анонимност.

Превозите първоначално ще се извършват на ограничени територии, като кампусите на университетите, военните бази и корпоративните бизнес паркове, допълва източникът.

Борбата за създаване на самоуправляващо се превозно средство се засили, когато стана ясно, че Google работи по конкурент на Uber Technologies, който най-вероятно е свързан с проекта ѝ за безпилотна кола.

Отправяйки предизвикателство към пионери в споделеното пътуване като Uber и Lyft, както и към традиционните таксита, Google дава ясно да се разбере как планира да печели от технологиите за автономни коли, които започна да тества през 2009 г.

През август базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания реорганизира бизнеса си, превръщайки се в конгломерат, наречен Alphabet. Фирмата заяви, че планира да реорганизира няколко от своите подразделения за напреднали технологии в отделни компании, които ще бъдат в портфолиото на Alphabet. В това число влизат подразделението, което се занимава с роботика, компанията за продукти за здравеопазването Verily, инвестиционните фирми Google Ventures и Google Capital, както и онлайн търсачката Google.

В момента подразделението за автономни коли на конгломерата е част от изследователското звено Google X.

През септември Google X нае Джон Крафкик, ветеран в автомобилната индустрия, който стана главен изпълнителен директор на проекта с автономните превозни средства. До момента той не е отговорил на изпратения му имейл за коментар, посочват от Bloomberg.

Когато Google обяви назначението му през септември, компанията заяви, че не планира скоро да създава отделно подразделение за безпилотни коли, макар че посочи, че то е „добър кандидат за това в някакъв момент в бъдеще“. Същевременно ръководителите на технологичния гигант заявиха, че не планират масово производство на автомобили и камиони.

Мениджърите на компанията обясниха, че са заинтересовани от автономните коли предимно заради намаляването на пътно-транспортните произшествия, които отнемат по около 33 хил. живота годишно само в САЩ.

Съоснователят на компанията Сергей Брин предположи през септември, че самоуправляващите се коли могат първо да се появят като някаква форма на услуга. Той посочи, че това може да позволи на много хора да тестват технологията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още