IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm иска да нанесе пореден удар на Apple

Компанията настоява за спиране на вноса на част от устройствата с марката iPhone заради патентни нарушения

14:47 | 07.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на чипове Qualcomm ще поиска от Американската комисия за международна търговия да забрани на Apple да продава в САЩ някои устройства iPhone и iPad, които използват чипове, направени от конкурента Intel. Фирмата настоява, че в устройствата има шест нарушения на патенти на Qualcomm, предава Ройтерс.

В заявката, която ще разшири правната битка с Apple, базираната в Сан Диего Qualcomm иска от комисията да забрани вноса на проблемните устройства на Apple. Във федерален съд в Калифорния в четвъртък е заведено и дело по случая, в което се иска парично обезщетение.

Qualcomm, която също доставя чипове на Apple, твърди, че шестте патента помагат на устройствата да се представят добре без да източват батерията бързо.

Apple насочи репортерите към по-ранните си коментари във връзка със спора с Qualcomm, в които обвини компанията за несправедливо налагане на нещо, което Apple нарича „данък“ върху устройствата ѝ, използвайки чиповете на Qualcomm.

В жалбата си до комисията Qualcomm не използва името на Intel, но последната започна да доставя чипове за част от устройствата на Apple от старта на iPhone 7. Qualcomm не твърди, че чиповете на Intel нарушават патентите ѝ, но посочва, че начинът, по който ги внедрява в iPhone, е проблем.

Intel отказва да коментира въпроса.

Стейси Расгън, анализатор в Bernstein, твърди, че на комисията обикновено са ѝ нужни 16 месеца, за да вземе решение, а случаят е малко вероятно да засегне 10-годишнината от пускането на iPhone на пазара, която ще бъде чествана тази есен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още