IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung очаква ръст на печалбата през 2017 г.

Въпреки предизвикателствата компанията е оптимист за новата си фискална година

11:08 | 24.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Южнокорейският технологичен концерн Samsung Electronics обяви във вторник, че очаква ръст на печалбата през 2017 г. въпреки увеличаващите се предизвикателства, свързани с политическата несигурност, след като през четвъртото фискално тримесечие рекордната печалба от бизнеса с чипове успя да компенсира загубите, свързани с кризата в спрения от производство смартфон Note 7.

Компанията е въвлечена и в скандал за търговия с влияние, свързан с отстранения от поста си президент на страната Пак Кън-хе, а петима от мениджърите на Samsung Group вече бяха разпитани от прокурорите, докато разследването продължава.

„Несигурната бизнес среда, като например промяната на политическия пейзаж в Южна Корея и в чужбина представляват предизвикателство за изпълнението на средносрочни и дългосрочни бизнес стратегии, като сливанията и придобиванията, инвестиционните решения и разработването на нови двигатели на растежа“, посочва концернът.

Въпреки това Samsung заяви, че очаква по-голяма печалба тази година след едно слабо първо тримесечие, когато по-високите маркетингови разходи ще повлияят на резултатите. Всичко това се случва в момент, в който Samsung се опитва да възстанови репутацията си от провала на последния си флагман.

Най-големият производител на смартфони, чипове за памет и телевизори с плоски екрани разчита на бума на пазара на чипове, който да продължи да насърчава растежа ѝ, и даде на мобилния бизнес възможност да си отдъхне, докато изгражда наново линията си от премиум устройства.

Компанията прогнозира „стабилно търсене“ на чипове за памет през 2017 г. Бизнесът с чипове достигна най-високата си печалба в историята през периода октомври – декември 2016 г.

Оперативната печалба на концерна за четвъртото тримесечие скочи с 50% до 9,22 трлн. вона (7,93 млрд. долара) – най-високото ниво от три години, като резултатът съвпадна с прогнозираните 9,2 трлн. вона. Печалбата от бизнеса с чипове пък отбеляза растеж от 77% на годишна база до 4,95 трлн. вона. Приходите запазиха нивото си от 53,3 трлн. вона.

Анализаторите твърдят, че прогнозата за 2017 г. може да бъде засенчена от несигурността около представянето на новите премиум смартфони на Samsung и планираното прехвърляне на властта вътре в компанията.

Samsung обяви, че планира обратно изкупуване на акции за 9,3 трлн. вона през тази година, в отговор на исканията за по-добра възвръщаемост на акционерите. През ноември от компанията заявиха, че ще върнат на инвеститорите 50% от свободния паричен поток за 2016 г. и 2017 г.

Оперативната печалба на мобилния ѝ бизнес нарасна с 12% до 2,5 трлн. вона през четвъртото тримесечие, след като нови модели устройства запълниха празнотата след спирането на производството и изтеглянето от пазара на Galaxy Note 7 през октомври.

В понеделник Samsung заяви, че причината за запалването на проблемните устройства са дефектни батерии, и подсказа, че може да отложи пускането на пазара на своя премиум модел Galaxy S8, тъй като иска да обърне по-голямо внимание на сигурността. Директори на компанията отказаха да разкрият кога ще започне да се предлага новият флагман.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още