IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung с най-голяма тримесечна печалба от две години

Компанията твърди, че през второто фискално тримесечие вероятно е спечелила 7 млрд. долара

09:42 | 07.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Технологичната компания Samsung Electronics обяви предварителни финансови резултати в четвъртък, разкривайки, че печалбата ѝ за второто фискално тримесечие най-вероятно е нараснала със 17,4% спрямо година по-рано до най-високото си ниво от повече от две години. Това се дължи на факта, че продажбите на смартфоните Galaxy S7 са насърчили приходите от мобилни устройства, предава Ройтерс.

Топ производителят на смартфони и чипове за памет в света заяви, че печалбата му за периода април-юни вероятно е достигнала 8,1 трлн. вона (7 млрд. долара), което надминава средната прогноза за 7,8 трлн. вона, направена от 16 анализатори, анкетирани от Thomson Reuters. Това е най-високият резултат от първото тримесечие на 2014 г., когато компанията спечели 8,5 трлн. вона.

Вероятно мобилното подразделение ще е най-печелившото на компанията за второ поредно тримесечие, което повдига въпроса дали южнокорейската компания може да запази набраната инерция в лицето на конкуренти като Apple и по-евтините китайски марки.

Новите телефони на Apple вероятно ще бъдат пуснати на пазара през септември, но е малко вероятно да включват някакви драматични нови функции, смятат част от анализаторите.

Въпреки че Samsung няма да разкрие повече детайли за резултатите си до края на юли, акциите на компанията поскъпнаха на фона на прогнозата. Цената им скочи с 1,7% вчера.

Продажбите на S7 вероятно ще отслабнат през втората половина на годината, а компанията вероятно ще успее да запази тримесечните си печалби на нива между 7 и 8 трлн. вона за останалата част от 2016 г. с помощта на бизнеса с чипове и с пускането на следващия премиум модел – Galaxy Note, прогнозира Ким Хюн-су, мениджър на IBK Asset Management.

Бизнесът със смартфони на Samsung се сви миналата година, тъй като Apple спечели пазарен дял в сегмента с висок клас стоки благодарение на iPhone 6, а китайските конкуренти като Huawei Technologies се представиха добре в сегмента с по-евтини устройства.

През тази година нещата започнаха да се подобряват с успеха на Galaxy S7 и покачването на маржа на печалбата.

Гледайки напред, някои инвеститори остават скептични за дългосрочните перспективи пред Samsung на пазара на смартфони, чийто растеж се забавя в глобален план.

Samsung твърди, че приходите за тримесечието вероятно са нараснали с 3% до 50 трлн. вона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още