IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung за първи път показва какво ще е финансовото изражение на кризата

Компанията понижи прогнозата за оперативната си печалба за третото фискално тримесечие с цели 2,3 млрд. долара

13:41 | 12.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Samsung Electronics понижи прогнозата си за своята оперативна печалба за третото фискално тримесечие с 2,3 млрд. долара, след като спря производството на самозапалващите се смартфони Galaxy Note 7. Това е първият знак за това колко ще струва на най-голямата южнокорейска компания кризата с устройствата, пише Bloomberg.

Samsung очаква печалбата ѝ да достигне 5,2 трлн. вона (4,63 млрд. долара), вместо 7,8 трлн. вона, за тримесечието, което приключи през септември. Това изтрива цялата печалба на мобилния ѝ бизнес, която анализаторите прогнозираха. Приходите ще достигнат 47 трлн. вона вместо 49 трлн. вона, обявиха от компанията.

Samsung понижи прогнозата си за третото тримесечие по-малко от три седмици, след като я обяви, тъй като разходите, свързани с глобалното изтегляне на Galaxy Note 7, се увеличиха, а тя реши да спре производството на смартфона.

“Това е огромно съкращение”, коментира Грег Рох, анализатор на HMC Investment Securities. По думите му то показва, че Samsung не само поема удара от загубените продажби от спирането на смартфона, но ще има разходи, свързани с всички компоненти, които е купила месеци по-рано.

Анализаторите обявиха, че очакват кризата да струва на компанията най-малко 1 млрд. долара, а това е първият път, в който фирмата показва финансовото изражение на случващото се.

Акциите на Samsung се потопиха на червена територия през тази седмица след появата на нови случаи със самозапалващи се телефони - този път от подменените. Книжата свиха стойността си с 10% през последните три борсови сесии, изтривайки 21 млрд. долара от пазарната капитализация на конгломерата.

Очакваше се мобилното подразделение на Samsung да отчете оперативна печалба от 2,7 трлн. вона през тримесечието, сочат данни на Bloomberg. Рох твърди, че ревизираната прогноза вероятно ще заличи всичко това.

“Преди това очаквахме мобилното подразделение да генерира 2,6 трлн. вона, но сега се оказва, че през третото тримесечие сумата ще е 0,3 трлн. вона”, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още