IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank и Саудитска Арабия създават един от най-големите технологични фондове

Той ще управлява 100 млрд. долара и ще е базиран в Лондон

14:23 | 14.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Масайоши Сон. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Масайоши Сон. Снимка: архив Ройтерс

SoftBank и публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия се готвят да стартират нов технологичен фонд, който ще управлява около 100 млрд. долара. С този ход те ще създадат един от най-големите инвестиционни технологични фондове в света, пише CNBC. 

Новият фонд, наречен SoftBank Vision Fund, ще бъде базиран в Лондон и ще е финансиран с 25 млрд. долара от SoftBank и до 45 млрд. долара от Саудитска Арабия в следващите пет години. Oщe няĸoлĸo гoлeми инвecтитopи може да ce вĸлючaт в инициaтивaтa, ĸaтo c тяx вeчe ce вoдят пpeгoвopи зa yчacтиe. Чpeз вĸлючвaнeтo им ĸъм фoндa активите щe дocтигнaт paзмepa oт 100 млрд. дoлapa, се казва в изявление на японската телекомуникационна група на Масайоши Сон. Необичайно големият фонд подчертава апетита на инвеститорите към технологичния сектор, дори на фона на опасенията от завишените оценки на стартъпи като Uber и Airbnb, които са в последната си фаза на развитие като стартиращи компании.

Със своите 100 млрд. долара новият фонд ще бъде със същия размер колкото цялото финансиране, събрано от американски фирми за рисков капитал през последните две години и половина, сочат данни на Националната асоциация за рисков капитал.

SoftBank обяви, че фондът ще инвестира в рамките на петгодишен период от време, което при 20 млрд. долара годишно ще представлява близо една четвърт от общите годишни инвестиции в базирани в САЩ подкрепени от рисков капитал стартъпи. Фондът не е обявил дали ще се фокусира върху стартиращи фирми или върху по-развити технологични компании.

Както SoftBank, така и фондът на Саудитска Арабия, засилват инвестициите си в технологичния сектор. По-рано тази година SoftBank придоби британския разработчик на чипове Arm Holdings за 24 млрд. паунда - сделка, която представлява най-голямото придобиване на европейска технологична компания.

Фондът на Саудитска Арабия също така работи по диверсификацията на своите активи, като инвестира повече в технологии. В това число влиза инвестицията от 3,5 млрд. долара в Uber по-рано тази година. Фондът има мисията да подкрепи новият икономически план на Саудитска Арабия до 2030 г., който включва намаляване на зависимостта от изкопаемите горива и укрепването на частния сектор.

Масайоши Сон, основателят и председател на SoftBank, заяви, че SoftBank Vision Fund ще бъде “най-големият инвеститор в технологичния сектор” през следващото десетилетие. Той ще бъде ръководен от Раджев Мисра, ръководител стратегически финанси на SoftBank. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
lyusien
преди 7 години
25 miliarda na Soft bank i 45 miliarda na S A pravat 70 miliarda Ot kade she vsemat drugite 30
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още