IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният пазар на таблети се свива с близо 13% през третото тримесечие

Apple остава най-големият производител с пазарен дял от над 20 на сто

21:55 | 29.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световният пазар на таблети се свива за четвърто поредно тримесечие, предаде AFP. През периода от юли до септември продажбите са намалели с 12,6% на годишна база до 48,7 млн. устройства, сочат данни на компанията за пазарни проучвания IDC.

Анализаторите на компанията посочват, че собствениците на таблети не подменят устройствата си с нови толкова често, колкото в миналото. Някои пък се пренасочват към големи смартфони или леки компютри с отделни клавиатури.

След няколко години на бурен растеж пазарът на таблети проявява признаци на наситеност.

Apple остава най-големият производител на таблети с пазарен дял от 20,3 процента, но понижаването на продажбите също е засегнало технологичния гигант, като броят на продадените таблети iPad бележи спад от 19,7 процента на годишна основа.

Samsung е на второ място с пазарен дял от 16,5 процента и доставени 8 милиона таблета. Южнокорейската компания отчита спад на продажбите на годишна основа от 17,1 процента, посочва Business Wire.

На трето място е китайската Lenovo с продадени 3,1 милиона таблета и пазарен дял 6,3 процента. Компанията бележи растеж на продажбите от 0,9 на сто. Тя е следвана от тайванската Asus (с дял от 4%) и китайската Huawei (3,7%), отчитат още от IDC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Още в края на 2013 г бях писал, че първото нещо, което ще претърпи сериозен срив в ИТ сектора са именно таблетите. Това е "ни риба, ни рак", т.е. практически нерационално устройство - нито е телефон, нито е компютър, нито има някакви сериозни характеристики. Устройство "за глезотия", което е логично, че ще постепенно ще изчезне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още