IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични лидери: Тръмп ще е бедствие за иновациите

Неговата визия е против отворената размяна на идеи, свободното движение на хора и продуктивното взаимодействие с останалия свят

10:19 | 15.07.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещи представители на ръководствата на някои от най-големите технологични компании в САЩ, сред които Tumblr, Zynga, Instagram, Hyperloop One и други, се обединиха в обща позиция срещу възможността Доналд Тръмп да стане новият президент на САЩ.

Общо 145 лидери на технологични компании, предприемачи и инвеститори публикуваха отворено писмо, в което изказват опасенията си за бъдещето на сектора, ако Тръмп стане президент на страната, предава TechCrunch.

„През последната година слушаме внимателно изказванията на Доналд Тръмп. И решихме - Тръмп би бил пагубен за иновациите. Неговата визия е против отворената размяна на идеи, свободното движение на хора и продуктивното взаимодействие с останалия свят, които са критично важни за нашата икономика и създават основата за иновациите и растежа", пишат лидерите в писмото си. 

В изказването си те поясняват, че 40% от компаниите в класацията Fortune 500 са основани от имигранти.

„Ние смятаме, че разнообразието в Америка е нашата сила... Междувременно Доналд Тръмп задвижва етнически и расови стереотипи, редовно обижда жените и е открито против имиграцията. Той обеща изграждане на стена, масови депортации и профилиране", пишат технологичните лидери.

„Ние сме против кандидатурата на Доналд Тръмп. Искаме кандидат, който приема идеалите, които изградиха технологичната индустрия на Америка: свобода на изразяването, отвореност към новодошлите, равенство на възможностите, публични инвестиции в проучвания и инфраструктура и уважение към закона. Ние приемаме оптимистична визия за по-отворена страна, където американските иновации продължават да създават възможности, просперитет и лидерство", завършва писмото.

Те обаче изрично уточняват, че позицията, която изразяват, е лична и не е обвързана с позицията на компанията, за която работят.

Въпреки че отвореното писмо е подписано от близо 150 души, оскъдни са подписите на служители на някои от най-големите технологични компании - Facebook, Apple и Google. Винт Сърф от Google е подписал писмото, но той е определен само като „интернет пионер", не като служител на Google. Съоснователят на Apple Стив Возняк, яростен критик на Тръмп, също е добавил името си към списъка. Само един служител на Facebook, вицепрезидентът по дизайна на продуктите Маргарет Стюърт, е подписала писмото, но към нея не се присъединява Марк Зукърбърг. Зукърбърг едва доловимо разкритикува Тръмп по време на конференцията на Facebook F8 точно по същите точки, подчертани в писмото, но също така е изправен пред критики заради твърденията, че Facebook цензурира консервативните медии.

Отсъствието на лидери на Google и Facebook в писмото вероятно е част от усилията на компаниите да останат неутрални при политически събития. Въпреки критиката от страна на Зукърбург Facebook остава спонсор както на демократите, така и на републиканците. Google също.

Това не е първият път, в който технологични лидери в САЩ открито застават срещу Тръмп.  

През март по време на годишния World Forum на American Enterprise Institute високопоставени мениджъри и влиятелни личности, сред които и главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, съоснователят на Google Лари Пейдж, основателят на Napster и инвеститор във Facebook Шон Паркър и изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск, са изказали опасенията си, че Доналд Тръмп може да стане евентуално президент на страната. 

Милиардерът вече се обяви срещу Apple, като призова за бойкот на производителя заради спора, който той води в момента с ФБР. Освен това Тръмп обяви, че ще накара калифорнийската компания да произвежда апаратите си само в САЩ, ако спечели изборите. 

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 7 години
щото импа е *** парче като цяло и за това си мисли такива невъзможни неща ... ама то хитлеристи толкова :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
И стават президенти, за разлика от тебе.. :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Дали?И защо Тръмп да го прави?Не е ли по-добре да се отклонят тези цифри лично към бизнесите на Тръмп, отколкото да отидат в държавната хазна?Измамници и лъжци като него разсъждават само по подобен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Императорът
преди 7 години
Хайде-хайде - знаем къде ви е болката: туй, че Тръмп ще затегне данъчната политика и няма да ви позволи да укривате данъци за милиарди !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Въпреки критиката от страна на Зукърбург Facebook остава спонсор както на демократите, така и на републиканците."Еврейски номера...и на бога и на дявола тамян кадят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
Тръмп ще е изтрезняване за някои самозабравили се друсалки по върховете на властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още