IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устройства за автоматизация на дома намаляват разхода за електроенергия с 30%

Allterco Robotics е разработила и специално мобилно приложение за управление на уредите и осветлението в дома

10:09 | 08.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Алтерко АД</em></p>

Снимка: Алтерко АД

Алтерко представи новата си серия устройства за автоматизация на дома, предназначени за ново строителство, съобщи компанията разработчик на идеята Allterco Robotics. По думите на компанията устройствата ще намалят разхода за електроенергия с 30%.

Серията носи името Shelly Pro и включва продуктите Shelly 4 Pro и Shelly Light Pro. Това са двете най-нови решения за дома на компанията, които са енергоспестяващи и могат да превърнат всяко ново жилище в „smart“ такова.

Двете умни джаджи имат вграден Wi-Fi модул и дават възможност на собственика на жилището да управлява електроуредите от мобилния си телефон, независимо къде по света се намира.

Устройството Shelly 4 Pro е предназначено за управление на електрически уреди и контакти, а Shelly Pro Light – за управление на осветлението, като то прави възможно не само дистанционното включване и изключване на светлините през смартфон, но и промяната на интензитета на светлината.

Двете устройства се монтират в електрическото табло и позволяват да се управляват 4 ел. вериги, всяка от които с консумация до 2 300W. Серията Shelly Pro също така дава информация в реално време на потребителя за консумацията на електроенергия и така му позволява да я оптимизира. Двата продукта имат 1,8-инчов цветен дисплей, на който може да се види статусът на всеки един домашен електроуред и информация за неговото потребление.

Според българския разработчик серията устройства Shelly Pro позволява на строителите да предложат автоматизация на новопостроени или ремонтирани жилища без това да увеличава инвестицията в ел. инсталация.

Според Димитър Димитров, изпълнителен директор на Allterco Robotics, инвестицията при строежа възлиза само на около 150 евро на помещение, но пък серията изисква до 20% по-малко кабели за изграждане на електрическата инсталация в дома. В същото време бъдещите собственици на екипиран с такива джаджи умен апартамент ще имат възможността да го управляват през интернет и спестяват до 30% от консумацията на електроенергия.

Инсталирайки само едно Shelly Pro в ел. таблото в дома си, потребителят ще може да управлява през мобилния си телефон осветлението в 4 помещения или същия брой електроуреди, което в повечето случаи е напълно достатъчно за един двустаен апартамент. За тази цел компанията Allterco Robotics е разработила и специално мобилно приложение, което като допълнение дава възможност за създаване на сценарии, които да се изпълняват при определени условия.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Всъщност компанията предлага и решения, които са подходящи и за готови жилища. Според Димитър Димитров, ако собственикът не иска да променя ел. инсталацията, може да използва релетата Shelly 2, които, по неговите думи, са най-малките в света и се събират в обикновена конзола зад ключа за осветление или контакт. Те могат да управляват 2 ел. вериги по 1.8 kW всяка и също показват консумацията в реално време.

Съвсем скоро на своя щанд на изложението CES 2017 Allterco Robotics ще покаже за първи път и една нова уникална функция на своите решения за автоматизация на дома Shelly и Shelly Pro - възможността за гласовото им управление през популярните домашни асистенти Amazon Echo и Google Home. “Благодарение на тази функция спокойно ще можете да кажете „Изгаси осветлението“ или „Включи котлона“ и Shelly ще го изпълни”, обещават от компанията.

Акции на компанията започнаха да се търгуват на Българската фондова борса (БФБ) в първия ден от декември. На 7 декември оборотът с акции на Алтерко възлезе на 7,8 хил.лв. след 14 сделки. Спрямо референтната цена от 1,45 лв. книжата на компанията поскъпват с малко над 21% до 1,76 лв. 

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още