IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sofia Meetings събира над 150 представители на европейската филмова индустрия

Бизнес платформата на София Филм Фест ще се проведе между 17 и 20 април в столицата

14:43 | 14.03.16 г.
<p>
	<em>Илюстрация: Sofia Meetings</em></p>

Илюстрация: Sofia Meetings

Над 150 представители на филмовата индустрия в Европа ще се съберат между 17 и 20 април в България по повод 13-тото издание на Sofia Meetings - форумът за копродукции, който представя нови проекти на млади европейски кинотворци и най-новите филми от България и Балканския регион пред представители на филмовите фестивали, търговски агенти и дистрибутори.

По традиция и тази година форумът ще бъде разделен на две части, обяви директорът на Sofia Meetings Мира Сталева. В първата е предвидено представянето на проекти за първи, втори и трети игрални филмови проекти, които търсят финансова помощ и/или копродуценти. Втората част е представяне на проекти, които са в процес на развитие.

По думите на Мира Сталева тази година в официалната селекция са попаднали 13 проекта, като са били подадени общо 120. Избраните филми ще бъдат представени от своите продуценти и режисьори пред утвърдени специалисти от национални и международни финансиращи организации, както и пред други представители на индустрията. Тази година Sofia Meetings има допълнителна програма от 14 филма в банка, за да може повече български филми да се срещнат с експертите, дошли на събитието, коментира Сталева.

В рамките на Sofia Meetings са предвидени и прожекции на балкански пълнометражни и късометражни документални и игрални филми пред режисьори и програматори от утвърдени международни фестивали, световни разпространители и журналисти. Ще бъдат показани общо 20 филма в тази селекция.

Асоциацията на европейските филмови дистрибутори Europa Distribution ще проведе за шеста поредна година уъркшоп. Този път темата ще бъде “Развитие на публиките в дигиталната ера”.

За трета поредна година ще се проведе и семинар на Europa Cinemas отново на тема развитие на публики и иновации в тази сфера, като фокусът ще падне върху създаването на активни общности и връзки в самите тях. В рамките на това събитие кино разпространителите ще имат възможност да обменят опит, информация и стратегии за филмовото програмиране, организирането на събития и маркетинг кампаниите, които биха могли да помогнат за привличането на аудитории и най-вече младежките. В семинара ще вземат участие над 40 души.

Федерацията на европейските филмови режисьори (FARA) пък ще се събере по време на Sofia Meeting, за да проведе среща. Освен това заедно с 20-тия София Филм Фест ще се организира и следващото издание на “Режисьори в диалог”.

И тази година Sofia Meetings предвижда награди за най-добрите проекти.

Nu Boyana Film Studios ще поощри най-добрия проект в основните секции на Sofia Meetings с 50 хил. евро в услуги и чек от 5 хил. евро, разкри изпълнителният директор на студиото Ярив Лернер. Той и останалите представители на журито ще се запознаят с всички проекти, а в събота ще стане ясен и победителят, който ще получи наградата.

“Да правиш филм е едно от най-трудните неща, защото събира толкова много елементи на едно място”, коментира Лернер. “Нашата цел е да подкрепим българскатата филмова индустрия, която тепърва се разраства”.

“Нашата цел и тази на нашите партньори е да покдрепяме българското кино”, допълни от своя страна Мира Сталева.

Това ще се случи и чрез останалите награди на Sofia Meetings. 10 хил. евро в услуги за постпродукция от унгарското Focusfox Studio. Други 10 хил. евро ще дойдат от Hungarian Filmlab, а EastWest Filmdistributor ще предостави консултации по сценария заедно със Стивън Голдшмит, който е сценарист и “скрипт доктор”. Услугата е на стойност 5 хил. евро. Ще бъде връчена и наградата за млад продуцент от турската UAPIMLAB, представляваща едноседмични консултации по филмов проект в Истанбул, отново на стойност 5 хил. евро, както и представянето на проекта пред турски продуценти.

В програмата са включени и редица специални събития, включително съвети за продуцирането на независими социални документални филми, възможности за данъчни облекчения и съвети как се пише филмов проект. Работният език на форума е английският.

Цялата програма на Sofia Meetings можете да откриете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още