IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският пазар на автомобили процъфтява, но без Volkswagen

Автомобилните концерни изпращат най-силния си февруари от 15 години

17:12 | 02.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският автомобилен пазар процъфтява, но от това не печели най-големият европейски производител Volkswagen. Изпитващият затруднения след скандала с манипулираните данни за емисиите концерн е продал през февруари значително по-малко автомобили в САЩ. Компанията отчита спад на продажбите от 13% и е пласирала малко над 22 хил. коли, предава Ройтерс.

Като цяло обаче браншът е продал с 8% повече автомобили в най-голямата в света икономика – най-добрия февруари от 15 години.

След рекордната 2015 г. за американския пазар и силния ръст през януари редица анализатори считаха, че пикът вече е достигнат, но очевидно засега не се очертава охлаждане.

Рамковите условия остават добри – горивата са евтини, а кредите – изгодни, пазарът на труда расте, а с това и заплатите.

„Потребителите като цяло са предпазливи, но все пак достатъчно оптимистично настроени, за да могат да посегнат към такава покупка“, пояснява анализаторът Сам Булард от Wells Fargo.

Десетократно повече коли от Volkswagen е продал лидерът в САЩ General Motors (GM), който обаче отчита спад от 1,5 на сто. Причината са значително по-малко доставки за отдаващите коли под наем компании.

Иначе като цяло има значителни ръстове. Вторият по големина американски производител Ford успява да регистрира повишение от 20 на сто, Toyota е продала с 4% повече коли, а Fiat Chrysler – с почти 12%. Както при Chrysler, така и при Ford преди всичко са търсени джипове и пикапи. И във Volkswagen има такава тенденция – от модела Tiguan са продадени 3 хил. бройки, което е ръст от 78 на сто.

BMW е продала с 11% по-малко коли, а при Mercedes-Benz спадът е от 0,5 на сто. За сметка на това дъщерната на Volkswagen компания Audi се радва на нарастване от 2 на сто, а Porsche – от 11 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
kane
преди 8 години
vw мамяти нацистка германия ги подкрепя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
scott
преди 8 години
тресна фолксваген, а чак дойче банк я заболя...немците го отчитат, да видим докога ше се прават на овце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Това с Фолксваген трябва да го приемем за съвсем нормална игра по правилата , нали ...акцентът е да процъфтява американския пазар !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още