IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi създава дизел от вода, въздух и зелена електроенергия

Новият завод на компанията произвежда до 160 литра на ден от синтетичното гориво

17:50 | 17.11.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Съоръжението за производство на e-diesel. Снимка: Audi </em></p>

Съоръжението за производство на e-diesel. Снимка: Audi

Популярната със своите мощни и икономични дизелови двигатели германска компания Audi изгради новаторски завод за производство на синтетични горива. Той може да създава до 160 литра e-diesel на ден, като за целта използва само вода, въздух и зелена електроенергия, пояснява компанията в прес съобщение.

Според информацията синтетичното гориво ще се създава чрез т. нар. Power‑to‑Liquid принцип ("електрическа енергия, която се превръща в течност" - метод, при който различни технически процеси водят до производството на течни горива), и се нуждае като суровини единствено от въглероден диоксид, вода и електроенергия.

Процесът е доста сложен, но от Audi поясняват, че нужният въглероден диоксид се извлича от въздуха с помощта на метод за директно въздушно улавяне, разработен от Climeworks. В друга част на завода се извършва физико-химичния процес електролиза с помоща на "зелена енергия", чрез който водата се разделя на водород и кислород. Водородът след това реагира с въглеродния диоксид в два химически процеса, извършвани при температура от 220 градуса по Целзий и налягане от 25 бара. Така се получава енергийна течност, съставена от въглеводороди съединения, която се нарича Blue Crude.

Съоръжението на Audi може да произвежда до 160 литра Blue Crude на ден, като около 80% от получената течност може да бъдат превърнати в синтетичен дизел, наричан още e-diesel. От компанията поясняват, че горивото няма съдържание на сяра и е леснозапалимо, тъй като има високо цетаново число. Синтетичният дизел може да бъде смесван във всякакво съотношение с обикновения дизел.

Заводът е позициониран в Дрезден, Германия. Компанията има и подобно съоръжение в Долна Саксония, което произвежда синтетичен метан.

Още любопитни новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
... и трето се улавят вече съществуващи въглеродни емисии от въздуха а не се създават нови.Ето това е най-важното при тази технология на Audi. Така тя елиминира най-големия екологически недостатък на автомобилите с ДВГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Малко е пресилено експериментална инсталация произвеждаща 160 литра гориво на ден да се нарече завод! Революционното на тази технология е, че от една страна може да се прави традиционно гориво за автомобили без никакви вредни емисии, от друга страна енергийната плътност на дизела за сега е много по голяма от тази на акумулаторите и решава освоният проблем на екологичните автомобили - малкият пробег с едно зареждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
Батя
преди 9 години
Сега да смъкнат и себестойността под 100 евро на литър и ще е супер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още