IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският пазар на автомобили продължава възстановяването си

Продажбите в Европа растат за 13-и пореден месец след шест поредни години на спад

10:13 | 17.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шоурум на луксозния производител Audi. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Шоурум на луксозния производител Audi. Снимка: архив Ройтерс

Европейският автомобилен пазар отново започва да расте значително. След като през август бяха отчетени слаби сделки, броят на новите регистрации през септември се увеличава в рамките на ЕС, Исландия, Норвегия и Швейцария с повече от 6 на сто на годишна база до близо 1,27 милиона превозни средства. 

Ръстът, който е най-силен от март насам, помогна за нарастване на продажбите през първите девет месеца на годината с 5,8 на сто до 9,91 млн. коли, пояснява статистиката на базираната в Брюксел браншова асоциация European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA). През август новите регистрации се повишиха скромно с 1,8% на годишна база. 

Новите данни показват, че продажбите в Европа се възстановяват за 13-и пореден месец след шест поредни години на спад. Това е най-дългата серия от растеж от 1990 г., когато ACEA започва да прави статистиката, пояснява Bloomberg. 

В регионално отношение пазарите отново се представят по много различен начин. На най-големия пазар - Обединеното кралство, новите продажби скачат с 5,6 на сто, докато растежът в Германия, вторият по големина пазар, е малко по-слаб (5,2%, възстановявайки се от спада през август). Много от страните, които досега изпитваха последиците от кризата в Източна и Южна Европа, като Гърция или Португалия, успяха отново да отчетат двуцифрени темпове на растеж. В Испания, където правителството предлага стимули за бракуване на стари автомобили, ръстът е от 26,2 на сто.

В България през септември са били регистрирани 1567 нови коли, което е растеж от 0,6 процента на годишна основа. За първите девет месеца на годината регистрациите са 15 150 или растеж от 9 процента на годишна основа, се посочва на статистиката на ACEA.

Почти всички автомобилостроители от Европа и САЩ отчитат силни продажби, с изключение на BMW Group, която отчита спад от 1% в регистрациите, и General Motors, която през последния месец е продала в Европа с 5,9% по-малко коли. Сред печелившите концерни са Volkswagen с ръст от 6,7% за деветия месец на годината, докато Renault увеличава продажбите си с 11%, като по този начин е най-бързорастящият европейски производител за септември. Продажбите на базирания във Франция концерн са насърчени от повечето регистрации на спортния Duster на дъщерната му компания Dacia.



Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още