IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР е арестувало мениджър на VW в САЩ

Той е изиграл "ключова роля" в усилията за скриване на манипулативния софтуер в дизеловите автомобили

11:32 | 09.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американското Федерално бюро за разследване (ФБР) е арестувало според New York Times мениджър на германския автомобилен концерн Volkswagen в САЩ. Той e бил задържан в неделя във Флорида, съобщава вестникът, позовавайки се на двама анонимни източници. В съдебни жалби на щатите Ню Йорк и Масачузетс пише, че Оливър Шмид е изиграл "ключова роля" в усилията за скриване на манипулативния софтуер в дизеловите автомобили пред властите. 

Според New York Times Шмид е бил отговорен от 2014 г. до март 2015 г. за прилагането на държаните регулации в Съединените щати. Той ще бъде изправен пред съдия още в понеделник.

От края на 2014 г. Шмид и други мениджъри на Volkswagen са цитирали многократно фалшиви технически обяснения за високите нива на емисии на превозните средства на Volkswagen, твърдят главни прокурори. През 2015 г. Шмид е признал за съществуването на неправомерния софтуер.

Припомняме, че през септември 2015 г. под натиск от американските власти Volkswagen разкри, че е внедрил незаконен софтуер в 11 млн. дизелови автомобила от различни марки. Благодарение на него различни тестове показват значително по-ниски нива на вредните азотни окиси. В действителност равнището на изхвърляните от автомобилите в атмосферата вредни газове е до 40 пъти по-високо.

Според редица публикации VW е пред извънсъдебно споразумение за милиарди долари с американското Министерство на правосъдието. Очаква се то да бъде обявено още през тази седмица.

В рамките на няколко граждански производства в САЩ Volkswagen вече договори обезщетения. Така например базираната във Волфсбург група трябва да плати общо 14,7 млрд. долара на собственици на 480 хил. коли с 2.0-литрови дизелови двигатели, за да ги откупи от тях или да ги ремонтира.

В рамките на друго гражданско производство VW договори споразумение със собствениците на приблизително 80 000 дизелови автомобили с трилитров двигател в обем на 1 млрд. долара. Споразумението обаче предстои да бъде одобрено от съдия.

Засега Volkswagen е заделила за справяне със скандала 18 млрд. евро. 

През миналата седмица пък стана ясно, че мениджър на Volkswagen е осъден в Южна Корея на лишаване от свобода за срок от година и половина заради фалшифициране на документи за регистрация на превозни средства. Районният съд в Сеул счита за доказано, че той е фалшифицирал данни за замърсяващите емисии и шума от двигателя и по този начин е нарушил екологичното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 7 години
Някой здраво удря германците, в това число и европейската икономика. От известно време САЩ се опитват да си върнат производството в страната и това е "добро начало". Да не говорим, че ЕС нещо заговори за собствена войска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Положението е сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още