IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава Brexit за германската автомобилна индустрия?

Една от всеки пет коли, произведени в Германия, се отправя към британския пазар

18:29 | 19.01.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Великобритания е най-големият пазар за германските автомобилопроизводители. Една на всеки пет коли, произведени в Германия, заминава за британския пазар. Допълнително голяма част от частите за германските автомобили всъщност се произвеждат във Великобритания.

За компаниите в тази индустрия речта на Тереза Мей отпреди няколко дни съвсем не е добра новина, пише германското издание The Local. 

В дългоочаквана реч британският премиер коментира, че Brexit трябва да означава контрол върху броя на хората, които влизат в страната от Европа. „Това, което предлагам, не означава членство на единния пазар“, допълни тя.

Британската икономика е дълбоко обвързана с европейските страни, коментира Матиас Висман, президент на Германската асоциация на автомобилната индустрия, пред АFР. Според него „твърдо“ напускане на ЕС ще бъде трудно и скъпо и за британската икономика, и за Европа.

Тереза Мей коментира още, че тя ще работи за безмитна търговия с Европа и липса на пречки за бизнес връзките в споразумението за Brexit. Опасенията на германската автомобилна индустрия обаче са, че ще минат години преди новите споразумения влязат в сила. „Подобни процеси плашат инвеститорите“, казва Висман.

Автомобилните компании имат голям интерес да бъде намерено решение, което да позволи интензивната търговия между страните, допълва още той.

За BMW не само безмитната търговия е важно условие. Трябва да бъде допуснато още и трансграничен обмен на служители, спазване на регулиции и т.н. Това ще е от полза за бизнеса, икономиката и хората, смятат от компанията, специализирала се в производството на луксозни автомобили. 

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
fras
преди 7 години
Напълно съм съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още