IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spiegel: Десетки мениджъри на Volkswagen са замесени в скандала

Дългогодишната измама със забранения софтуер не е дело само на "малка група" от мениджъри, пише списанието

16:03 | 14.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Скандалът с манипулираните данни за отделяните вредни газове от автомобилите с дизелови двигатели на Volkswagen се разраства. Според информация на германското списание Spiegel измамата не е организирана от „малка група“, както твърди концернът, а участие са взели поне 30 мениджъри.

Досегашното разследване от страна на вътрешния одит и юридическата фирма Jones Day във Volkswagen показва по информация на Spiegel, че „дългогодишната измама със забранения софтуер не е дело само на "малка група" от мениджъри. Въвлечени са били няколко десетки мениджъри на Volkswagen, като вътрешни източници твърдят за участие на най-малко 30 души. 

„Групата на активните и пасивни съучастници все още може да се разшири“, казва източник на списанието, който участва в разследването. Дизеловият двигател EA 189 е бил преглеждан по време на своя оперативен период от 2008 г. до днес няколко пъти за това дали отговаря на стандартите за емисии на различните пазари.

Това, че този двигател е минавал проверките, без да е снабден с иначе скъпа система с урея, каквато обикновено се поставя на дизеловите двигатели, би трябвало „да направи подозрителен всеки разработчик на двигатели", казва един мениджър от VW, пожелал анонимност.

Така кризата във VW по подобие на скандала със Siemens се превръща в престъпление, което може да е включвало и приемането и даването на подкупи. И в базирания в Мюнхен концерн директорите от Борда първоначално твърдяха, че става дума за престъпления на "малка група хора". По време на разследването обаче няколко членове на Управителния съвет трябваше да се откажат от постовете си.

Новият изпълнителен директор на VW Матиас Мюлер ще информира в четвъртък висшето ръководство в Дрезден за статута на разследванията, планираното преразглеждане на засегнатите двигатели и потенциалните програми на строги икономии.

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още