IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон и Хонконг са най-застрашените от балон пазари на имоти в света

Нараства дисбалансът между цените на имотите и доходите на домакинствата, както и цените при покупка и наемите в двата града

16:34 | 06.11.15 г. 2
Лондон и Хонконг са най-застрашените от балон пазари на имоти в света

Лондон и Хонконг са най-застрашените от балон пазари на имоти в света, според класация на швейцарската банка UBS, съобщава онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Същевременно от водещите световни пазари най-малко застрашени от балон са Ню Йорк, Бостън и Чикаго, посочва се в доклад на банката.

Основният индикатор за напрежението на пазарите в Лондон и Хонконг е нарастващият дисбаланс между цените на имотите и доходите на домакинствата, както и цените при покупка и наемите, посочва банката.

Според оценката на UBS всеки пазар, който събира оценка над 1,5 точки, е застрашен от балон. За Лондон оценката е 1,88 точки – най-високата. На второ място е Хонконг с 1,67 точки, а Сидни е на трето място с 1,39 точки.

В проучването са включени 15 града.

Банката предупреждава, че цените на жилищата в Лондон напълно са се „развързали“ от доходите на домакинствата. От началото на 2013 г. досега цените на жилищата в британската столица са нараснали с 40 на сто и са със само 7 на сто под пиковото равнище, отчетени през 2007 г.

В доклада се подчертава, че Лондон е и пазарът, който е най-застрашен от съществен спад на цените на жилищата.

Банката обяснява сегашната ситуация на пазара в града със силното търсене от страна на чуждестранни купувачи.

Цените на жилищата в Хонконг са се увеличили тройно спрямо 2003 г. В сравнение с това ръстът на наемите е 35 на сто. Предпоставка за това е кредитният бум в мегаполиса. Според прогнозите на банката до края на следващата година цените може да паднат с 10 на сто.

Средностатистическият образован служител в сектора на имотите със среден доход може да си позволи да си купи жилище с площ 60 кв.м след 14 години. В Хонконг това отнема 21 години, а в Ню Йорк – 11 години.

В доклада се посочва, че пазарите на имоти в САЩ като цяло са справедливо оценени, с изключение на Сан Франциско, където цените се тласкат нагоре заради засиленото търсене от страна на чужденци и на технологичните специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още