IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторите на Острова обмислят промени за отворените фондове за имоти

Ще се търсят начини за подобряване на индустрията и по-голяма защита на инвеститорите по време на периоди на пазарен стрес

10:51 | 15.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Властите във Великобритания обмислят промяна в правилата за отворените фондове за инвестиции в имоти, за да предотвратят евентуална нова инвеститорска паника, подобна на тази след референдума за Brexit, съобщава Ройтерс.

Няколко големи фонда с активи на стойност над 18 млрд. паунда (22 млрд. долара) бяха принудени да прекратят обратните изкупувания на дялове заради недостатъчна ликвидност под натиска на изтеглящи се инвеститори, припомня информационната агенция.

Финансовият регулатор на Острова ще търси начини за подобряване на индустрията и по-голяма защита на инвеститорите по време на периоди на пазарен стрес. Въпреки че повечето фондове възобновиха дейността си бързо след прекъсването, британските власти се притесняват от евентуалните ефекти върху пазара, ако фондовете бъдат принудени бързо да продават активи, за да удовлетворят исканията на инвеститорите.

Финансовият регулатор съобщава, че доклад по темата ще бъде публикуван в началото на следващата година. Институцията обаче не дава детайли за това какви мерки точно ще се предприемат, за да не се стига до ликвидни кризи.

В момента регулаторът води разговори с фонд мениджъри за спирането на обратните изкупувания и управлението и надзора на фондовете. През годините те станаха изключително популярни сред инвеститорите физически лица заради атрактивната доходност. Все повече институционални инвеститори – например пенсионни фондове, също се обръщат към отворените фондове за имоти.

Проблемите с ликвидността на тези фондове влязоха във вниманието на регулаторите още по време на световната криза през 2008/2009 г. Оттогава се обсъждат различни варианти за подобряване на ликвидната им позиция, например чрез увеличаване на кешовите им запаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още