IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само един плаж у нас е бил с лошо качество на водите през 2013 г.

Най-чистите морски плажове в Европа се намират в Кипър и Словения, а Люксембург е държавата с най-чисти вътрешни зони за къпане

16:03 | 27.05.14 г. 1
Само един плаж у нас е бил с лошо качество на водите през 2013 г.

Офицерският плаж във Варна е бил единственият в България с лошо качество на водите за къпане през миналата година, сочат данните на Европейската агенция за околна среда.

От години Шокъровият канал замърсява Офицерския плаж с твърди отпадъци и фекални води. Местните власти обмислят изграждането на съоръжение за дезинфекция и сепариране на твърдите отпадъци, за да ограничат замърсяването.

Останалите плажове у нас, включени в доклада на агенцията (общо 93), са били с отлично или задоволително качество на водите за къпане през миналата година.

Общо 66% от местата за къпане в страната са били с отлично качество на водите през миналата година, сочат още данните на агенцията. Една трета от местата за къпане са със задоволително качество на водите.

От екоагенцията подчертават, че страната ни трябва до 2020 г., съгласно регионалните мастер планове за водоснабдяване и канализация, да започне да пречиства отпадните води на всички агломерации по Черноморието с над 2 хил. еквивалент жители.

Качеството на водите на местата за къпане в Европа

Най-чистите морски плажове в Европа се намират в Кипър и Словения. Люксембург е държавата с най-чисти вътрешни зони за къпане. Следват Малта, Хърватия и Гърция, където съответно 99%, 95% и 93% от изследваните места за къпане са били с отлично качество на водата.

В Дания 94% от плажовете са с отлично качество на водите, а в Германия 92% от близо 2 хил. вътрешни зони за къпане, включени в изследването, получават отлична оценка.

Естония е държавата в Европа с най-висок дял на местата за къпане с лошо качество на водите (6%), следвана от Холандия (5%), Белгия (4%), Франция (3%), Испания (3%) и Ирландия (3%).

Като цяло в Европа над 95% от плажовете са отговаряли на минималните изисквания.

В годишния доклад за качеството на водите за къпане евроагенцията по околна среда проследява качеството на водите в 22 хил. зони за къпане в Европейския съюз (ЕС), Швейцария и Албания.

„Макар повечето от местата за къпане да са достатъчно чисти за човека, много от екосистемите в европейските водни обекти са в тревожно състояние“, посочва се в съобщението на институцията.

Тенденциите са влиянието на много от факторите, които вредят на местата за къпане - изменението на климата, замърсяването, прекомерния риболов и повишаването на киселинното съдържание на водите, да се засилват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Хе хе, високо качество безспорно. А се топна, а те пипна вирус и почивката ти УЙде на кино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още