IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще предизвика ли фалитът на Marinopoulos ефект на доминото в Гърция?

Веригата получи шанс да се преструктурира, но ако го изпусне, ще повлече със себе си десетки по-дребни бизнеси

09:28 | 13.07.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-голямата търговска верига в Гърция ще трябва да реши съдбата и на българското си подразделение - франчайзът на френската Carrefour. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Най-голямата търговска верига в Гърция ще трябва да реши съдбата и на българското си подразделение - франчайзът на френската Carrefour. Снимка: архив, Ройтерс

Очакват се десетки фалити в хранително-вкусовата индустрия в Гърция, след като най-голямата търговска верига в страната – Marinopoulos, която притежава и българската Carrefour, подаде молба за защита от кредитори, пише онлайн изданието на гръцкия вестник Kathimerini.

Изданието припомня, че на заседание в началото на месеца съдът в Атина е уважил заявлението на конгломерата. С това решение на групата се позволява да продължи да търси решение за оцеляването си, включително и сливане с конкурент, за да избегне банкрут.

Преди да обяви фалит и да поиска защита от кредитори Marinopoulos обсъждаше вариант за сливане с по-малкия си конкурент Sklavenitis. Преговорите обаче се провалиха.

Дълговете на Marinopoulos се изчисляват на над 1,3 млрд. евро. Компанията има срок до 21 септември да излезе с план, за да избегне процедура по несъстоятелност.

Голяма част от хранително-вкусовата индустрия в Гърция буквално се крепи на мастодонта. Десетки доставчици биха фалирали незабавно в резултат на несъстоятелност на групата, защото дълговете ѝ към тях надвишават значително собствения им капитал. Същевременно тези задължения нямат и обезпечения, посочва изданието.

Банките също не са в много по-изгодна позиция, макар и да имат някакви обезпечения. Голяма част от дълговете на веригата към банки ще трябва да се капитализира. Отделно банките са кредитирали и доставчици на компанията, които също ще изпаднат в невъзможност да изплащат заемите си.

Изданието посочва, че в страната се очакват множество фалити не само в сектора на храните, но и в продажбите на автомобили, здравеопазването и дори тежката индустрия – основно производители на стомана. Това допълнително ще утежни капиталовата позиция на банките в южната ни съседка.

Очакванията са през следващите дни да се случи знакова сделка в автомобилния сектор с цел избягване на процедура по несъстоятелност. Става въпрос за Hyundai Hellas, чиято продажба е силно подкрепяна и от кредиторите на компанията.

През последните години и две от трите гръцки компании в стоманения сектор са на практика във фалит, а кредиторите им вече настояват за намиране на бързо решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
pepince
преди 7 години
Мдааа, доминото е тръгнало, ама е назабавен кадър още :) и не се усеща чак толкова :) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
Какво домино във фалирала страна - просто фалита започва постепенно да се материализира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още