IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Ню Йорк се прицелиха в Airbnb

Около три четвърти от резервациите, направени през сайта през последните 4 години, са незаконни, според главния прокурор на Ню Йорк Ерик Шнейдерман

19:02 | 17.10.14 г.
Властите в Ню Йорк се прицелиха в Airbnb

Около 72% от резервациите през Airbnb в Ню Йорк Сити, осъществени през последните четири години, са незаконни. Това заяви главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнейдерман, който обеща да затвори незаконните хотели, съобщава Bloomberg.

Щнайдерман коментира, че услугата за краткосрочни наеми е използвана от предприятия, които оперират “мултимилионен бизнес”. В един от изследваните случаи е установено, че търговско предприятие е реализирало 6,8 млн. долара за по-малко от 5 години.

Airbnb, която беше основана през 2008 г., дава възможност на потребители от цял свят да наемат краткосрочно легло, стая или цяло жилище. Компанията печели от таксите, които удържа след всяка трансакция. Компанията предлага обяви в 34 хил. града.

Това е и един от най-успешните старт-ъпи в света. Airbnb си осигури финансиране от Sequoia Capital, Greylock Partners и Founders Fund, а напоследък се спекулира, че може да дебютира и на борсата с оценка от около 10 млрд. долара.

Шнайдерман разследва Airbnb от миналата година. Много от клиентите й обаче буквално преживяват с приходите от споделянето на техните жилища.

Говорителят на компанията Ник Папас посочва, че компанията е отстранила над 2 хил. обяви за Ню Йорк през последните години заради съмнения, че жилищата са всъщност нелегални хостели.

Местната власт в Берлин вече обяви, че  ще налага глоби на собствениците на жилища, които рекламират имотите си и приемат гости в тях срещу заплащане, без да са се регистрирали в общината.

В Париж новият кмет Ан Идалго сформира специална комисия, която проверява собствениците на жилища, обявени за краткосрочно отдаване в Airbnb. Във Великобритания пък компанията силно разгневи хотелиерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още