IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се война за Starwood

Консорциум, воден от китайската застрахователна компания Anbang, е подал непоискана оферта, която оценява хотелската верига на близо 13 млрд. долара

17:31 | 14.03.16 г.
<p>
	Конкурентът на Starwood - Marriott, обяви, че няма да се откаже от своята оферта за веригата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Конкурентът на Starwood - Marriott, обяви, че няма да се откаже от своята оферта за веригата. Снимка: Ройтерс

Американската хотелиерска верига Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. е получила непоискано предложение за поглъщане от група инвеститори, водени от китайската застрахователна компания Anbang Insurance Group Co., съобщава Bloomberg.

Офертата може и да сложи край на сливането между Starwood и конкурента ѝ Marriott International Inc., което ако се осъществи, ще създаде най-големия хотелски оператор в света.

Офертата на консорциума е за 76 долара за акция, съобщават от Starwood. Това оценява компанията на малко под 13 млрд. долара, посочва информационната агенция.

От Starwood обаче не посочиха наддавача. Консорциумът беше огласен от Marriott, като компанията обяви, че Anbang е водещата компания в групата, както и че няма да се отказва от своята оферта.

Изненадващата оферта е белег за предстояща битка за Starwood, собственикът на брандове като Westin, W и St. Regis.

Anbang наврезе на пазара на хотели в САЩ през миналата година, след като придоби емблематичния за Ню Йорк хотел Waldorf Astoria. Китайският застраховател се е споразумял и за поглъщането на Strategic Hotels & Resorts Inc. - собственик на 16 луксозни имота в САЩ, от Blackstone Group LP за 6,5 млрд. долара, съобщават запознати източници, пожелали анонимност.

Акциите на Starwood поскъпнаха с 6,8% - най-силният ръст от октомври 2015 г. насам, до 75,21 долара за брой в началото на сесията в Ню Йорк.

Офертата на Marriott оценяваше акциите на Starwood на 72,08 долара за брой, когато беше отправена. В момента, като се има предвид 20-дневната динамика на цената на ценните книжа на веригата, предложението е за 63,74 долара на лот, изчислява Тим Крейгхед, директор на проучванията за Азия и за туристическата индустрия в Bloomberg Intelligence.

Що се отнася до китайския застраховател, според анализатора да притежава такъв портфейл от хотели ще позволи на компанията да се включи ударно на глобалния туристически пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още