IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси разшириха печалбите

Да се определи дъно на петрола е като да се хване падащ нож във въздуха, казва Джоузеф Куинлън, главен пазарен стратег в U.S. Trust

23:02 | 03.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските борси разшириха печалбите

Американските борсови индекси завоюваха нови територии в сряда на фона на редица икономически данни и разкриването на откъси от „Бежовата книга“ на Фед.

Индексът на сините чипове Dow Jones сe повиши с минималните 0,23% до 17 920,91 пункта, като UnitedHealth води повишаващите се акции с ръст от 1,6% до 101,025 долара за брой, докато American Express повежда губещите компоненти със спад от 1,82% до 91,30 долара.

Широкият индекс S&P 500 се покачи с 0,46% до 2 076,34 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 0,52% до 4 780,03 пункта.

Индексът на  S&P за енергийния сектор отчита ръст от 1,3%. С нарастване от почти 5% Cimarex Energy е сред най-печелившите компоненти а S&P. Пазарната капитализация на Diamond Offshore нараства с 3%. „Енергийният пазар е подценен“, резюмира Джоузеф Куинлън, главен пазарен стратег в U.S. Trust, фонд на Bank of America. „Но да се определи цена за дъното на петрола е като да се опитваш да хванеш падащ нож във въздуха", предупреди той, цитиран от Ройтерс. По думите му добрите сделки са възможни, но също възможни са и неуспехите.

Статистиката от страната показа, че заетостта в частния сектор в САЩ е нараснала по-слабо от очакванията през ноември според последните данни на Automatic Data Processing (ADP) и Moody's Analytics.

Новооткритите работни позиции са достигнали 208 000 през изминалия месец при очаквания за покачване с 222 000. Данните на ADP за миналия месец пък бяха ревизирани нагоре до ръст от 233 000 спрямо предходната оценка за 230 000.

"Разбивката показва, че ръстът на заетостта в дребния бизнес до голяма степен се е запазил за втори пореден месец, достигайки 101 000 след увеличението от 103 000 в предходния месец. Растежът в средния бизнес се е забавил до 65 000 от солидните 122 000 в предходния месец", заяви Генадий Голдбърг, стратег за САЩ в TD Securities.

Икономиката на САЩ продължава да е в добра форма, стана ясно от представения късно в сряда икономически доклад на Федералния резерв, известен на финансовите пазари и с термина „Бежова книга“. Документът анализира макроикономическата ситуация в страната през погледа на централните банкери.

И през октомври и ноември икономиката е регистрирала стабилен ръст, става ясно от документа. Потребителите са се възползвали от по-ниските цени на бензина и горивата.

По-рано днес стана ясно, че през ноември активността в американския сектор на услугите се ускорява с по-бързо от очакваното темпо – сигнал, че най-голямата икономика в света набира инерция. Индексът на Institute for Supply Management (ISM) за активността в сектора на услугите се покачва до 59,3 пункта – малко под отчетния следрецесионен рекорд от 55,6 пункта, постигнат през август, който бе най-високата стойност от август 2005 г. През октомври индексът бе на ниво от 57,1 пункта. Данните за ноември се оказват над консенсусната оценка на запитаните от Ройтерс анализатори за 57,5 пункта.

Модната верига Abercrombie & Fitch успява да компенсира напълно спадовете от началото на сесията и в крайна сметка отчита ръст от 4,8%. През изминалото тримесечие приходите и печалбата се сриват, но насоченият към модни дрехи за тийнейджъри концерн представи по-добри очаквания за идната година.

Фючърсите върху суровия петрол с доставка през януари поскъпнаха с 0,8%, или 50 цента, до 67,38 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Контрактите върху златото също поскъпнаха с 9,3 долара до 1 208,70 долара за тройунция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още