IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси останаха почти без промяна

Пазарът вече отчете гръцкия вот против строгите икономии, а по-слабото евро би трябвало да стимулира производството и износа, твърди анализатор

23:30 | 26.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Почти без да отдават значение на резултатите от изборите в Гърция фондовите пазари в САЩ не отчeтоха големи промени в понеделник. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial добави 0,1% до 17 690,55 пункта. Широкият индекс S&P 500 се повиши с около 0,27% до 2057,32 пункта, а технологичният индекс Nasdaq се повиши с 0,29 на сто до 4771,76 пункта, предаде CNBC.

Несигурността на Wall Street след очакваната победа на парламентарните избори на гръцката лява партия СИРИЗА се задържа в тесни граници, подобно и на борсите в Европа. През следващите седмици и месеци може да се стигне до някакъв компромис между новото правителство на Гърция и другите страни от еврозоната, изказва се сравнително спокойно брокер, пожелал да остане анонимен. Още в изборната нощ лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас сигнализира на своите партньори от ЕС готовност да говорят за „справедливо и трайно решение“ за дълговия проблем на страната.

Пазарът „вече отчете вота против строгите икономии, а по-слабото евро би трябвало да стимулира производството и износа", каза Питър Кардило, главен икономист на Rockwell Global Capital.

Властите в Ню Йорк се готвят за мощната снежна буря, която според синоптиците ще се разрази над североизточните райони на САЩ в близките часове. Тя обаче няма да се отрази на борсовата търговия, уверяват операторите.  Според американски медии от бурята може да бъдат засегнати над 50 млн. жители на САЩ.

По отношение на отделните компоненти началото на седмицата е относително спокойно. Продължаващият и в момента сезон на отчетите ще вкара под светлините на прожекторите Microsoft и Texas Instruments, но едва след края на сесията.

Строителната компания DR Horton привлече внимание още в началото на сесията, след като представи по-добри от очакваното резултати. Акциите на Horton поскъпнаха с над 6%.

На Dow книжата на Chevron бяха лидер с ръст от 2,14 на сто. Също търсени бяха и акциите на Exxon Mobil с ръст от 1%. И двата компонента бяха насърчени от ръста в цената на американския петрол. 

Акциите на AT&T се обезцениха с 0,5%. Американският телекомуникационен концерн придоби за 1,88 млрд. долара мексиканския оператор Nextel Mexico. Той има около 3 млн. абоната и досега бе собственост на NII Holdings, която се намира в процедура по несъстоятелност (Chapter 11). Властите в САЩ и Мексико трябва да одобрят сделката.  

Производителят на играчки Mattel търси нов директор след срива на печалбата в Коледния сезон. За мястото на напусналия Браян Стоктън се спрягаше името на бившия шеф на Pepsi Кростофър Синклер. Причина за напускането на Стоктън е сриналата се с 60% до 150 млн. долара печалба през последното тримесечие. Книжата на Mattel се обезцениха с почти 4 на сто.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още