IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси се възстановиха от загубите

Цената на петрола се отлепи от 6-годишното дъно и доведе до ръст на цените на акциите на енергийните компании

23:27 | 12.08.15 г.
Американските индекси се възстановиха от загубите

Американските акции се възстановиха на финала на сесията, след като поскъпването на акциите на енергийните компании компенсира опасенията около решението на Китай да продължи с девалвацията на юана.

Dow Jones приключи сесията без изменение при ниво от 17 403 пункта, след като по-рано през сесията изтри 277 пункта. S&P 500 добави 0,09% до 2 086 пункта, а Nasdaq се повиши с 0,14% до 5 044 пункта, след като по-рано през сесията падаше с 1,5%.

Акциите на енергийните компании скочиха с почти 2% - най-силният ръст от всички сектори в състава на широкия индекс S&P 500, след като цената на петрола се отлепи от достигнатото 6-годишно дъно. Акциите на Exxon Mobil поскъпнаха с 1,68%, а на Chevron – с 1,18%.

На стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през септември поскъпна с 22 цента, или 0,5%, до 43,3 долара за барел. В Лондон септемврийските контракти на сорта брент поскъпнаха с 48 цента, или 1%, до 49,66 долара за барел.

“Обратът е изключително интересен. Обемите бяха изключително високи през първия час – час и половина от сесията. Възстановяването беше много интересно, определено беше бавно възстановяване”, коментира пред CNBC Питър Коулман от Convergex.

Според Коулман “продавачите са продали, каквото са имали за продаване” и пазарът е достигнал дъното в краткосрочен план на фона на действията на централната банка на Китай.

Според анализатори резкият спад на пазарите през последните два дни е реакция на решението за продължаваща девалвация на юана, а и заради опасенията, че някои акции са надценени.

Пазарната оценка на китайския концерн Alibaba се понижи с почти 8 на сто в днешната сесия, след като компанията не оправда очакванията за приходите и отбеляза най-слабия си растеж от над три години. Все пак коригираната тримесечна печалба достига 59 цента за акция – само с 1 цент над очакванията.

Анализатори обаче се изненадаха от този силен спад на цената на акциите на концерна, тъй като основният му бизнес остава солиден, а и ръстът на потребителите е внушителен. Според Брендан Арън от KraneShares резултатите не са чак толкова лоши, въпреки че като цяло новините от Китай не са от особена полза.

Пазарната оценка на Macy's също се понижи с над 5 на сто заради по-слаби от очакваното финансови резултати и занижената прогноза за годината.

Същевременно на стоковата борса в Ню Йорк цената на златото рязко се повиши, отбелязвайки пети пореден ден на растеж заради новините от Китай. Благородният метал се облагодетелства и от слабостта на доларовия индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест валути.

От петък насам цената на златото е скочила с почти 30 долара. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през декември днес поскъпнаха с 15,9 долара, или 1,4%, до 1 123,6 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още