IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca купува американския си конкурент ZS Pharma за 2,7 млрд. долара

Британската компания се опитва да разшири портфолиото си от лекарства

12:50 | 06.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

AstraZeneca Plc, вторият най-голям производител на лекарства в Обединеното кралство, е договорила придобиването на калифорнийската ZS Pharma за сумата от 2,7 млрд. долара в брой, за да добави към портфолиото си потенциално хитово лекарство за животозастрашаващо състояние, съобщава Bloomberg.

Акционерите на ZS Pharma ще получат по 90 долара на акция, заяви базираната в Лондон AstraZeneca в петък. Това е с 42% над цената, на която акциите на американската компания затвориха в четвъртък. Управителният съвет на фармацевтичната компания от Сан Матео, Калифорния, е дал съгласието си за сключване на сделката.

AstraZeneca се нуждае от нови лекарства с потенциално високи продажби, като продуктът ZS-9 на ZS Pharma, тъй като патентите на собствените ѝ хитови лекарства като Nexium и Crestor скоро изтичат. Швейцарската Actelion Ltd. също е провела разговори с американската компания, която все още няма приходи, но чийто продукт е преминал през всичките три нива на клинични тестове.

Акциите на AstraZeneca не отбелязват сериозни промени по време на търговията в Лондон, поевтинявайки с 0,4% д 4228 пенса за брой към 8:27 сутринта. Акциите на Actelion пък поскъпнаха с 0,7% до 139,50 швейц. франка за брой.

Експерименталният продукт ZS-9 за лечение на животозастрашаващото състояние хиперкалиемия е представен на американската администрация по храните и лекарствата през май и ще бъде подаден на европейските регулатори до края на годината. Продажбите може да надминат 1 млрд. долара, твърди AstraZeneca.

ZS Pharma и нейните 200 служители ще се превърнат в 100% дъщерно дружество на AstraZeneca след трансакцията. Сделката ще генерира продажби от следващата година и ще допринесе за основната печалба на британската компания от 2018 г. Ще има „минимално намаляване на печалбата“ през 2016 и 2017 г., заяви още компанията.

Търговията с акции на ZS Pharma започна през юни 2014 г. след първично публично предлагане за 112 млн. долара и продажба на акции за още 174 млн. долара през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още