IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Фед може да остави лихвите на настоящето ниво засега

Инфлацията едва ли ще се ускори много, дори и ако трудовият пазар продължава да се подобрява, смята председателят на Фед за Сейнт Луис

21:04 | 07.08.17 г.
<p>
	<em>Джеймс Булард. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джеймс Булард. Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ може да остави лихвите на сегашното им ниво засега, защото инфлацията едва ли ще се ускори много, дори и ако трудовият пазар продължава да се подобрява. Това заяви Джеймс Булард, председател на Фед за Сейнт Луис, цитиран от Ройтерс.

„Сегашното ниво на лихвата по федералните фондове вероятно ще остане подходящо в краткосрочен план“, каза Булард по време на конференция в Нашвил, щата Тенеси.

Базисният индекс за инфлацията при стоките за лично потребление (PCE), който е любимият измерител на Фед за инфлацията, расте с 1,5% на годишна база през последно време и тенденцията е този темп да остане далеч от целевото ниво от 2%.

По думите на Булард инфлацията се очаква да се ускори едва до 1,8%, дори и безработицата да падне до 3% от сегашните 4,3 на сто. „С толкова малко натиск във възходяща посока, Фед няма нужда да повишава лихвите, тъй като ще забави растежа“, казва той.

Коментарите на Булард са в унисон с реториката му от над една годината. Според него Фед не е нужно да повишава лихвите, докато икономиката на САЩ не излезе от рамката на 2% годишен ръст.

По думите му това няма да стана в краткосрочен план.

Ройтерс посочва, че Булард не гласува в Комисията по парична политика, но участва в дискусиите в регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още