IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена светлина на Wall Street заради разочароващи финансови отчети

Изненадващият спад на поръчките за стоки с дълготрайна употреба в САЩ също стана причина за тежките загуби

23:17 | 27.01.15 г. 2
Червена светлина на Wall Street заради разочароващи финансови отчети

Разочароващи корпоративни новини и неочакван спад на поръчките за стоките с дълготрайна употреба станаха причина за най-големия спад на стойностите на основните индекси на борсите отвъд Океана в последните три седмици.

През декември поръчките на дълготрайни активи намаляват с 3,4%, посочва CNBC. Това е една от илюстрациите за влиянието на забавянето на световната икономика върху големите корпорации в САЩ, допълва още изданието.

Допълнително разочарование донесоха и слабите финансови отчети на американските компании.

Един от тях е на производителя на минна и строителна техника Caterpillar. Компанията съобщи за по-малка от очакваното печалба в размер на 757 млн. долара за четвъртото тримесечие на 2014 година. През същия период на миналата година компанията имаше печалба от 1,03 млрд. долара.

Допълнително ръководството на Caterpillar съобщи, че очаква по-малка печалба през тази година заради спада в цената на петрола.

Компанията е един от компонентите на Dow Jones. Индексът днес приключи с понижение в рамките на 1,65% или почти 300 пункта. В края на търговския ден стойността му достигна 17 387,21 пункта.

Влияние върху стойността на Dow оказа и търговията с книжата на Microsoft, които загубиха почти 9% от стойността си и се търгуваха за 42,66 долара при затварянето на търговията. Софтуерният гигант също показа слаб отчет за последното тримесечие.  

По-значително днес е намалението за технологичния индекс Nasdaq – с 1,89% до 4 681,5 пункта. Стойността на S&P 500 пък достигна до 2 028,56 пункта, което е спад от 1,34 на сто спрямо търговията в понеделник.

Междувременно цената на петрола се покачи на международните пазари, след като се появиха очаквания за ограничаване на добива на суровината.

Лекият суров петрол с доставка през март се търгуваше за 45,95 долара за барел в края на търговския ден на New York Mercantile Exchange. Това представлява ръст от малко под 1,9%.

Европейският Brent се търгуваше за 49,19 долара за барел с доставка през март или ръст от 2,16%, посочва Market Watch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
от кво имат толко печалби аплите бре, от изкупуване на собствените си акции ли како им се възхищаваш толкоз много ?? Или от скъпия долар, че са продали сумай ти дрънкулки по-скъпо ..... Баси смешниците са тея Аплите, беше що беше докат им беше жив оня Джобс са са пълна скръб вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Fiscalist
преди 9 години
AAPL +6% After hours. биха и приходите и печалбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още