IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones скочи с 390 пункта и записа своя втори най-добър ден за годината

Индексите отвъд Океана се съвземат от втората си най-тежка седмица за 2015 г., записвайки ръстове от около 2,5%

23:14 | 08.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Във вторник основните индекси отвъд Океана затвориха с повишения от oколо 2,5%, като се съвземат от своята втора най-тежка седмица за годината. Фондовият пазар в САЩ остана затворен в понеделник поради честването на Деня на труда, отбелязва CNBC.

В първия търговски ден след 3-дневния уикенд индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 2,42%, или с 390,30 пункта, до 16 492,68 пункта, като Wal-Mart и General Electric поведоха печелившите в състава му след близо 4-процентен ръст в цените на акциите им.

Всички 30 компонента на Dow поскъпнаха, докато акциите на енергийния гигант Chevron поевтиняха с най-малко – само с 0,2% до 76,82 долара. За индексът това се оказва вторият най-добър ден от началото на годината.

Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбеляза ръст от 2,51% до 1 969,40 пункта, осъществен благодарение на всички 10 подсектора.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се извиси с 2,73% до 4 811,93 пункта, след като акциите на Apple поскъпнаха с 2,69% до 112,21 долара, за да допринесат за цялостния ръст на технологичния сектор.

Данните от деня показват, че през юли потребителското кредитиране расте с 19,1 млрд. долара, докато след ревизията се оказва, че през юни то е било 27,1 млрд. долара, а не 20,7 млрд. долара.

Пазарните участници тръпнат в очакване на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, което ще се състои следващата седмица. Тогава централните банкери могат да решат да вдигнат лихвените проценти за пръв път от над 9 години. Според редица анализатори данните за пазара на труда в САЩ, публикувани в петък, предоставят на банката достатъчно подкрепа за едно подобно решение.

„Пазарната волатилност продължава, като най-вероятно нещата ще останат така, докато Фед не се махне от пътя“, коментира главният пазарен икономист на Rockwell Global Capital Питър Кардийо.

В сряда своите финансови резултати ще публикуват Barnes & Noble, Palo Alto Networks, Box, Krispy Kreme и други.

Американският технологичен концерн Apple пък ще представи своите iPhone 6s и 6s Plus. Независимо дали са доста подобни на сегашните актуални модели, това може да стане една особена генерация устройства. С тях Apple може да премине границата от 1 млрд. продадени iPhone-а.

С най-много сред сините чипове на Dow Jones поскъпнаха акциите на General Electric с 4% до 24,96 долара. Конгломератът получи одобрението на европейските регулатори за придобиването на френската Alstom за близо 13,5 млрд. долара. Придобиването е най-голямото в историята на GE и идва 16 месеца след първото съобщение за сделката.

На пазарите на суровини фючърсите върху суровия петрол поевтиняха с 11 цента до 45,94 долара за барел. Фючърсите върху златото поевтиняха с едва 40 цента до 1 121 долара за тройунция.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се покачи до 2,19%, а тази по 2-годишните ДЦК – до 0,73%.

Доларът поевтинява леко спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, като курсът на еврото доближава 1,12 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още