IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Леки изменения за щатските индекси в навечерието на Деня на благодарността

Оборотът бе нисък на фона на серията макроикономически данни и финансови отчети

23:36 | 25.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Щатските индекси приключиха сесията в сряда с минимални изменения. Това се случи на фона на голямата порция макроикономически данни и в навечерието на Деня на благодарността, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете ръст от 0,01 на сто, или с едва 1,27 пункта, до 17 813,46 пункта. CNBC посочва, че това е най-слабото движение за годината.

Широкият индекс Standard & Poor's 500 отбеляза лек спад от 0,01% до 2 088,87 пункта. Положителен принос имаха компаниите от потребителския сегмент и от сектора на здравеопазването, а отрицателен - енергийните компании.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 0,26% до 5 116,14 пункта.

В сряда бяха публикувани данни за продажбите на стоки за дълготрайна употреба, които показват 3% ръст през ноември. Поръчките на капиталовите стоки извън сектора на отбраната и авиацията надминават очакванията и записват повишение от 1,3%.

Подадените молби за помощ при безработица намаляват миналата седмица до 260 000. Личното потребление в САЩ през октомври нараства с 0,1%, а личните доходи – с 0,4%.

Данните от имотния сектор включваха 3,2% спад на седмичните молби за ипотеки, а индексът на FHFA отчете 0,8% ръст през септември спрямо август. През октомври пък продажбите на нови жилища нараснаха с 10,7 на сто.

Експресните данни на Markit за активността в сектора на услугите показаха, че PMI индексът в сектора се покачва до 56,5 пункта през ноември от октомврийските 54,8 пункта.

„Данните бяха добри, но не толкова силни. Когато гледаме данните очевидно всичко ще бъде свързано с данните за работните места. Ако ще трябва да поддържаме оценките на пазара, то ни трябва повече растеж“, коментира пазарният стратег в Prudential Financial Куинси Кросби.

Той прави препратка и към ключовия доклад за заетостта, който ще бъде наличен преди заседанието на Федералния резерв на САЩ, насрочено за 15-16 декември. Данните за пазара на труда се очакват на 4 декември.

„Едно от нещата тази седмица, което е характерно и за декември, е, че оборотите са ниски, а не ви се иска да прогнозирате посоката на пазара, когато оборотът е нисък“, добавя анализаторът. Куинси визира Деня на благодарността на 26 ноември. Заради празника пазарите в четвъртък няма да работят, а в петък търговия в Ню Йорк ще има до 13 часа местно време.

По данни на Kensho пък седмицата, в която се пада Денят на благодарността, се приема като положителна за акциите. През последните 10 години индексът S&P 500 отчита ръстове в шест от тези празнични седмици и доставя средна доходност от 1,9%.

След разочароващите финансови резултати при някои търговци на дребно, които вече бяха публикувани в рамките на Сезона на отчетите в САЩ, сега анализаторите ще наблюдават потребителските нагласи по време на Черния петък на 27 ноември.

На корпоративния фронт внимание привлече Hewlett-Packard. Компанията отчете значително по-ниски приходи и печалба през четвъртото си фискално тримесечие, последното преди разделянето си на две.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 5,22% до 229,64 долара след новините, че компанията намалява цената на Model X с 52 хил. долара.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа остана почти без промяна при 2,24%. Възвръщаемостта по 2-годишните облигации кръжи около 0,93 на сто.

На валутния пазар доларовият индекс достигна 100,17 пункта – най-високото си ниво от март, а еврото отслабна леко и се обменяше за 1,0566 долара, което пък е най-ниското ниво от април. Курсът на йената остана в границата 122-123 йени за долар.

На пазарите на суровини фючърсите върху лекия суровия петрол WTI с доставка през януари 2016 г. поскъпнаха с 0,4% до 43,04 долара за барел. Това се случи, след като Baker Hughes съобщи, че петролните кладенци в САЩ са намалели с 9 за седмица. Преди това суровината отчете спад в цената, след като Администрацията за енергийна информация на САЩ публикува данни, от които стана ясно, че запасите със суров петрол в страната са нараснали с 1 млн. барела.

От своя страна контрактите върху златото изтриха 3,80 долара от стойността си до 1 070 долара за тройунция и приближават все по-уверено към цена от 1 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още