IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за забавянето на европейската икономика притиснаха Wall Street

Опасенията за глобалния растеж излизат на преден план, освен другите рискове, като въздушните удари и ебола, коментира анализатор

23:24 | 09.10.14 г.
Опасенията за забавянето на европейската икономика притиснаха Wall Street

С рязък спад на индексите приключи сесията на Wall Street, след като инвеститорите се фокусираха върху глобалните проблеми и забавянето на европейската икономика, пише CBNC.

В края на сесията Dow Jones се понижи с 1,97% до 16 659 пункта, воден от акциите на Caterpillar, Exxon Mobil и Chevron, които поевтиняха със съответно 3,26%, 2,95% и 2,92%.

S&P 500 изтри 2,08% до 1 928 пункта, като със загуби приключиха всички 10 индустриални групи в състава на индекса, а Nasdaq отбеляза спад от 2,03% до 4 378 пункта.

“Опасенията за глобалния растеж излизат на преден план, освен другите рискове, като въздушните удари и ебола”, коментира Шон МакКарти, регионален главен инвестиционен директор на Wells Fargo Private Bank.

Днес стана ясно, че износът на Германия през август се е свил с 5,8% основно заради свития експорт за Китай и Русия. Това са поредните негативни данни за най-голямата европейска икономика, след статистиката за спадащите промишлени поръчки, а според икономисти страната ще извади късмет, ако избегне рецесията.

Загубите на пазарите се засилиха, след като председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги коментира, че има индикации, че икономическият растеж в еврозоната се забавя и че централните банкери трябва да се стремят към ръст на инфлацията.

Анализатори допълват, че спадовете на пазарите не се дължат на новините от САЩ. Данните за подадените заявления за обезщетения при безработица показват, че пазарът на труда е стабилен. И през миналата седмица по-малко американци са потърсили помощи за безработни, а средното ниво за последните четири седмици се е понижило до 8-годишно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още