IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстове на Wall Street

Икономически новини и сделки по сливания бяха във фокуса на инвеститорите

23:20 | 30.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстове на Wall Street

Американските акции отчетоха ръстове в понеделник на фона на икономическите данни от деня и активността по сливания, предава CNBC. Съотношението печеливши/губещи акции на Нюйоркската борса бе приблизително 3/1.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones нарасна с 1,5% до 17 975 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 се повиши с 1,2% до 2 086 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq се покачи с 1,2% до 4 947 пункта.

„Мисля, че пазарът бе свръхпродаден миналата седмица“, коментира Брус Макейн, главен инвестиционен стретег в Key Private Bank, като отбеляза подкрепата на добрите икономически данни.

Личните доходи през февруари са се повишили с 0,4%, при очаквания за 0,3%, колкото бе растежът им и през януари. Икономистите се надяват, че продължаващото силно увеличение на доходите ще даде тласък на потребителските разходи, на които се падат 70 процента от икономическата активност в САЩ. 

Потребителските разходи са се покачили с 0,1%, след като два поредни месеца показателят намаляваше, а доходите на населението значително са нараснали, което според икономисти ще засили разходите още през идните месеци. Резултатът отразява увеличение от 0,4 на сто при нетрайните стоки като храни и енергия след три месеца на спад заради поевтиняването на бензина. При дълготрайните стоки се наблюдава свиване с 0,1 на сто, като влияние са оказали по-слабите продажби на автомобили.

Жилиата в процес на продажба са нараснали с 3,1% през февруари, благодарение предимно на Запада и Средния запад.

На Разпети петък ще излязат данните за заетостта в САЩ, въпреки че денят е почивен заради католическия Великден в неделя.

"Намаляването на напрежението в Близкия изток и добрите икономически данни дадоха мотивация на спекулантите да се включат“, посочва Джеймс Мейър, главен инвестиционен директор в Tower Bridge Advisors. „Днес имахме много сделки по сливания, което често е катализатор за подем, тъй като показва, че компаниите виждат изгодни възможности на пазара“

UnitedHealth (+2,5%) купува фармацевтичния мениджър Catamaran (+25%) за 12,8 млрд. долара, като ще я обедини с OptumRx.

Калифорнийската биофармацевтична компания Hyperion Therapeutics (+7,6%) ще бъде купена от ирландската Horizon Pharma (+18%) за 1,1 млрд. долара в кеш.

Auspex Pharmaceuticals (+42%) пък се купува от Teva (-0,1%) за 3,2 млрд. долара в кеш. Auspex, която стана публична миналата година, е специализирна в лечението на пациенти с двигателни увреждания и други редки заболявания.

Американският петрол спадна с 0,6% до 48,57 долара за барел, след като дискусиите около ядрената апрограма на Иран сочат възможно вдигане на санкциите и увеличаване на производството на страната. Боевете в Йемен обаче продължават.

Доларът се повиши с около 0,8% спрямо основните валути. Спрямо еврото той поскъпна с 0,7% до 1,0814 за евро.

Madison Square Garden (+4,6%) планира да се раздели на две компании – едната ще притежава спортните тимове, развлекателните продукции и самата арена, а другата ще се занимава с дистрибуцията на спортните събития.

Best Buy (+0,7%) ще обедини и затвори магазини в Канада в стъпка, която ще коства на търговеца на електроника до 280 млн. долара през тази година.

Филмът „У дома“ на DreamWorks Animation (+6,6%) оглави класациите за последния уикенд с по-добри от очакваното приходи от продажба на билети в Северна Америка на стойност 54 млн. долара. 

Фючърсите върху златото се понижиха с 1,2% до 1 185 долара за трой унция, а доходността по 10-годишните американски ДЦК се покачи с 0,01 процентни пункта до 1,96%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още