IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: ООН да гласува в понеделник резолюция за Северна Корея

Америка поиска Съветът за сигурност да наложи петролно ембарго на Северна Корея, да забрани износа й на текстил и наемането на севернокорейски работници

09:33 | 09.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ обявиха на Съвета за сигурност на ООН, че в понеделник възнамеряват да свикат заседание за гласуване на проекторезолюция за допълнителни санкции срещу Северна Корея заради ядрената и ракетната й програма, предаде Ройтерс, като се позова на американската мисия в световната организация.

Според резолюцията, САЩ искат Съветът за сигурност да наложи петролно ембарго на Северна Корея, да забрани износа й на текстил и наемането на севернокорейски работници в чужбина, а също да замрази авоарите на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и да му наложи забрана за пътуване. 

Не е ясно как биха гласували севернокорейският съюзник Китай и Русия, но висш американски служител изрази съмнение, че която и да е от двете страни би приела по-строга мярка от забрана на износа на севернокорейски текстил.

Китайски служители изразяват в частни разговори опасения, че налагането на петролно ембарго може да предизвика голяма нестабилност в Северна Корея.

За да бъде приета, резолюцията трябва да получи подкрепа от девет гласа в 15-членния Съвет за сигурност и никой от постоянните членове - Великобритания, САЩ, Франция, Русия и Китай - да не й наложи вето.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още