IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специален прокурор ще разследва аферата „Русия“ на Тръмп

Суров и методичен, Робърт Мюлър се ползва с голямо уважение във Вашингтон

07:31 | 18.05.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	72-годишният бивш директор на ФБР Мюлър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

72-годишният бивш директор на ФБР Мюлър. Снимка: Ройтерс

След последните разкрития след уволнението на директора на Федералното бюро по разследванията (ФБР) Джеймс Коми американското министерство на правосъдието може да разследва твърденията в независимо разследване. Главният специален прокурор по отношение на възможните връзки на екипа по предизборната кампания на Доналд Тръмп с Русия ще бъде бившият директор на ФБР Робърт Мюлър. Той ще "разполага с всички необходими ресурси, за да проведе задълбочено и цялостно разследване", заяви Министерството на правосъдието, цитирано от Ройтерс.

В кратка декларация Мюлър заяви: "Приемам това задължение и ще го изпълня по най-добрия начин, на който съм способен".

Юридическата фирма, в която Мюлър работеше, заяви, че той е подал оставка веднага след назначаването му вчера за специален прокурор от министерството на правосъдието, добавя агенцията.

За подобно разследване настояваха през миналите седмици преди всичко демократите във Вашингтон. Републиканците обаче го смятаха първоначално за ненужно. Преди два дни говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че твърденията вече са били разследвани от три органа и няма нужда от по-нататъшно разследване.

Но в сряда натискът се увеличи още повече.  Комисията по разузнаване на Сената на САЩ отново поиска Коми да свидетелства в обществени и закрити заседания. През миналата седмица Коми отказа подобна покана.

Освен това комисията поиска от новия изпълняващ длъжността началник на ФБР да предаде всички паметни записки на Коми, които могат да бъдат от значение за разследването на т. нар. руска афера.

В допълнение демократите от Камарата на представителите искат да насърчат създаването на комисия за разследване на предполагаемите връзки между Тръмп и Русия.

Заместник-министърът на правосъдието Род Розенщайн заяви, че е стигнал до заключението, че уникалните обстоятелства налагат разследването да се проведе под ръководството на лице, което има съществена степен на независимост: „Имам голямо доверие в независимостта и целостта на нашия екип. Въпреки това, предвид конкретните обстоятелства, е нужен специален прокурор, така че американският народ да има пълно доверие в резултата". 

Суров и методичен, Робърт Мюлър се ползва с голямо уважение във Вашингтон от страна и на двете големи партии, пише AFP.

72-годишният бивш директор на ФБР при президентите Джордж Буш син и Барак Обама се радва на уважението и на републиканци, и на демократи. Той не се е поколебавал да се противопостави на Белия дом за действия, които е смятал за незаконни. Не е известно да е свързан по какъвто и да било начин с президента Доналд Тръмп.

Назначен за директор на ФБР седмица преди атентатите на 11 септември 2001 г., той остава начело на бюрото 12 години. Продължителният му мандат е доминиран от проблемите на тероризма и наблюдението. Негова заслуга е основна реорганизация на ФБР в момент, когато бюрото е застрашено от разпускане, защото не успява да предотврати атентатите на 11 септември.

Мюлър подкрепи необходимостта от широките програми за наблюдение на комуникациите, разкрити от Едуард Сноудън и заяви, че те имат съществено значение в борбата с тероризма. Но през 2004 г. Мюлър заплаши, че ще подаде оставка заради програми за подслушване, излизащи извън рамките на закона, които бе разпоредил президентът Джордж Буш след 11 септември.

Мюлър е потомък на нюйоркско аристократично семейство и е завършил престижния Принстънски университет. Бил е федерален прокурор в Сан Франциско, федерален прокурор и заместник-министър на правосъдието при управлението на Джордж Буш баща.

Бивш офицер от морската пехота, Робърт Мюлър се е сражавал във войната във Виетнам, където е бил ранен в бой.

По-дълго от него начело на ФБР е бил само Едгар Хувър, основателят на бюрото, заемал този пост в продължение на 48 години до смъртта си, добавя AFP.

През миналата седмица Тръмп изненадващо уволни директора на ФБР Коми, като по този начин причини „политическо земетресение“ в САЩ. При освобождаването му въобще не е имал предвид „тези неща с Русия“, призна по-късно Тръмп в интервю. Федералните разследват не само случая на предполагаемо влияние на Русия над изборите в САЩ и възможните връзки към Тръмп, но също така разследване има и срещу бившия съветник по националната сигурност на Тръмп Майкъл Флин.

Във вторник американски медии писаха за очевидни докладни записки на Коми, които сериозно уличават Тръмп в намеса на работата на бюрото. Според тях Тръмп е молил Коми да прекрати разследванията срещу Флин. Самият Флин бе принуден да напусне позицията си, след като премълча пред вицепрезидента Майк Пенс, че още преди клетвата на Тръмп е имал контакти с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Днес четохте ли, че Путин изпращал Лавров на заточение в Сибир? Причината: отказал да предаде секретната информация, която Тръмп му бил предал миналата седмица. Горкия Лавров :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
И мноо ше ми е интересно, ако (хипотетично) тоя прокурор земе че установи, че сички тия обвинения са пъленшит... тогава кво прайме - извиняваме се, или обявяваме и прокурора за стипендиант на Путин? хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Путин вчера го каза с две думи - политическа шизофрения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
dr.5rov
преди 6 години
Цялата тази шумотевица около предполагаемите връзки на хора от обкъжението на Тръмп с Русия и евентуалното нейно влияние върху изборите за президент ме карат да си спомня за финалните сцени от "Властелина на пръстена", където Гандалф и компания започнаха отвличаща атака за да могат малките хобити да си свършат работата. Според мене нещо подобно става и сега - нещо извън нашето внимание. Нещо, някъде, на тъмно за което си нямаме никаква идея, а последиците ще ги видим едва когато се случи.Най-малкото финансовите проблеми на света вече са толкова извън обсега на общественото внимание, че все едно някакъв магьосник с едно махване на жезъла ги е решил и сега живеем в един нов и щастлив свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още