IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street бе подкрепен от автомобилните продажби

Те сочат, че инерцията в икономиката се запазва, като продължава на всички фронтове, коментира анализатор

23:15 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street бе подкрепен от автомобилните продажби

Американските акции се повишиха във вторник, след като инвеститорите приветстваха по-добрите от очакваното ноемврийски продажби на Ford Motor, General Motors и Fiat Chrysler, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се повиши с 0,57% до ниво от 17 878 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 нарасна с 0,64% до 2 067 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq напредна с 0,60% до 4 756 пункта. Съотношението печеливши/губещи акции на Нюйоркската фондова борса бе 2/1.

"Автомобилните продажби (които нараснаха с 4,6% през ноември - бел. ред.), сочат, че инерцията в икономиката се запазва, като продължава на всички фронтове“, смята Питър Кардийо, главен икономист в Rockwell Global Capital.

„Въпреки някои слабости в потребителското доверие хората все още харчат пари“, коментира данните на автомобилопроизводителите Дейвид Лебовиц, глобален пазарен стратег в J.P. Morgan Fund.

Енергийните акции обаче отново се понижават, след като януарските фючърси върху американския петрол спадат с 1,5% до 67,95 за барел.

По думите на Лебовиц евтиният петрол засяга производителите, които отговарят за 30% от капиталовите разходи в индекса S&P 500, но е добър за потребителите, което подкрепя силно икономиката чрез разходите им.

Той, както и други анализатори, омаловажиха данните за по-слаб ръст по време на тазгодишния Cyber Monday, тъй като те, заедно с тези за Black Friday, не са показателни за празничния сезон на продажбите.

Икономическите данни от деня показаха още, че разходите за строителство са се повишили с 1,1% през октомври.

Акциите на BP поскъпнаха с 4,7% на фона на спекулациите, че петролнят гигант ще направи оферта за конкурента си Royal Dutch Shell, чиито акции пък се повишиха с 4,1%.

Книжата на RadioShack спаднаха с 8,1%, след като веригата за продажба на електроника отхвърли обвиненията, че е нарушила условия по заем от Salus Capital Partners.

Акциите на Apple отстъпиха с 0,4%, след като вчера загубиха над 3%. Компанията днес трябва да направи встъпително изявление по иск, че е злоупотребила с монополна позиция на пазара на дигитални музикални плейъри.

Доларът поскъпна спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски ДЦК се покачи с 0,05 процентни пункта до 2,29%. Февруарските фючърси върху златото спаднаха с 1,5% до 1 199 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още