IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street разшири спадовете от петък

Dow Jones изтри още 322 пункта, финансовите акции отново бяха сред най-губещите

23:14 | 27.06.16 г. 1
Wall Street разшири спадовете от петък

Американските акции разшириха спадовете във втора сесия след резултата от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС). Индексите на Wall Street отбелязаха най-сериозната си двудневна губеща серия от август 2015 г., като финишираха търговията под средното равнище за 200-дневен период, отбелязва MarketWatch.

В края на сесията Dow Jones се понижи с 322 пункта (1,5%) до 17 140 пункта, S&P 500 изтри 1,81% до 2 000 пункта, а Nasdaq финишира със спад от 128 пункта (2,41%) до 4 594 пункта.

Финансовите акции отново оглавиха класацията на най-губещите, докато акциите на телекомуникационните компании и на компаниите за комунални услуги се наредиха сред най-добре представящите се.

Най-силен натиск върху индекса на “сините чипове” оказаха акциите на American Express Co. и DuPont.

Въпреки разпродажбите CBOE Volatility Index също се понижи в днешната сесия. Това според анализатори е ясен знак за преувеличената реакция на пазарите в петък, след като бяха публикувани резултатите от референдума на Острова. Експерти смятат, че индексът показва, че въпреки несигурността, на пазарите все пак няма паника.

Цената на златото се задържа в близост до двегодишен максимум заради резултатите от референдума във Великобритания. Анализатори очакват търсенето на благородния метал да остане силно заради очертаващия се продължителен период на несигурност, пише MarketWatch.

Фючърсите на златото със срок на доставка през август поскъпнаха с 5 долара в днешната сесия (0,4%) до 1 327,4 долара за тройунция. Това е най-високото ниво на цената на жълтия метал от 11 юли 2014 г.

Изданието припомня, че в петък златото поскъпна с почти 60 долара, което е най-силният ръст на цената и в номинално, и в процентно изражение от септември 2013 г.

Цената на петрола се понижи до най-ниското си ниво от повече от седмица. Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през август изтриха 1,31 долара (2,8%) до 46,33 долара за барел в края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк.

Това е и най-ниската цена на черното злато от 10 май.

Същевременно британският паунд поевтиня до най-ниското си ниво спрямо долара от средата на 80-те години на миналия век. Британската валута достигна ниво от 1,3197 долара за 1 паунд. В петък обменният курс достигна 1,3684 долара за 1 британска лира, припомня MarketWatch.

Великобритания се изправя пред риск от лидерски вакуум. Дебатите за наследника на Дейвид Камерън като лидер на Консервативната партия и премиер вече започнаха. Опозиционната Лейбъристка партия също се изправя пред промяна на лидера, след като 12 члена на “сенчестия кабинет” на лидера й Джеръми Корбин подадоха оставка.

Според анализатори уязвимостта на стерлинга от политическата несигурност е свързана и със значителния бюджетен дефицит на Великобритания – 5,2% от БВП. Традиционно успехът на страната в привличането на инвестиции винаги е предлагал на националната й валута солидна стабилност срещу фискалните дисбаланси, посочва Джейн Фоули от Rabobank.

Сега обаче една от основните въпросителни е доколко инвестиционните потоци ще бъдат засегнати заради резултатите от референдума за членството на страната в ЕС, посочва Фоули. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още