IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook изненада със значителна печалба

През септември около 1 млрд. потребители са били в мрежата всеки ден

09:21 | 05.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата в света социална мрежа Facebook прибави 3,8% към цената на акциите си в следборсовата сесия, след като отчете поредно тримесечие с по-добри от очакванията резултати. В редовната сесия книжата на базираната в Менло Парк, Калифорния, компания поскъпнаха с 1,3 на сто до 103,94 долара, а от началото на годината досега поскъпването е от 33 на сто.

Чистата печалба на концерна се е увеличила с 11% до 896 млн. долара въпреки сериозните разходи за нови проекти на компанията – за изкуствен интелект,  виртуална реалност, осигуряване на интернет достъп за развиващите се пазари. Резултатът бе над очакванията на анализаторите, които считаха, че печалбата ще е от 776 млн. долара. Чистата печалба без някои фактори възлиза на 57 цента на акция, докато анализаторите очакваха тя да е за 52 цента за акция.

Приходите са скочили с цели 41% до 4,5 млрд. долара, преди всичко заради силния ръст на приходите от мобилна реклама. Средностатистическите очаквания на анализаторите бяха за ръст до 4,37 млрд. долара. Темпът на нарастване на разходите расте обаче по-бързо – с 68%.

1,01 млрд. души проверяват всеки ден какво се случва в социалната мрежа, пишат статуси или качват снимки. Броят на месечно активните потребители е нараснал с 14% до 1,55 млрд.

Видеоклиповете, които са качени във Facebook, генерират средно по 8 млрд. гледания всеки ден, съобщи в разговорa с инвеститорите главният изпълнителен директор и основател Марк Зукърбърг.  Това е двоен ръст спрямо април тази година, допълва още основателят на социалната мрежа. Средно 500 млн. души гледат клипове във Facebook всеки ден, което означава по 16 гледания на човек. Компанията счита за "гледан" клип всеки, при който потребителят е видял минимум 3 секунди от него. Все пак ръстът е очевиден и практически хората прекарват 760 години в гледане на видео всеки ден.

Но Facebook не разчита само на повече потребители – тя представя повече реклами пред своята растяща аудитория. Компанията принесе цялата си маркетингова мощ в Instagram, приложението за мобилно споделяне на снимки, докато в същото време силно расте и броят на видео рекламите в основната ѝ апликация. Подобни усилия дават резултати и средният приход на Facebook от потребител скача с 24 на сто до 2,97 долара. Компанията прави повечето си пари в САЩ и Канада. Средният приход на потребител в двете страни е 10,49 долара спрямо 1,39 долара в Азиатско-тихоокеанския регион. 

В момента Facebook има 12 000 служители, след като е добавил още 1000 през последното тримесечие. И още един аспект – Шерил Сандберг, главният оперативен директор на концерна, обяви, че мрежата ще има сериозно влияние в американските избори следващата година, добавяйки, че всеки член на Конгреса си има акаунт. В САЩ пък на всеки пет минути, прекарани в интернет, една е във Facebook.

Към Facebook спадат и платформата за снимки Instagram с около 400 млн. потребители и услугите за кратки съобщения Messenger и WhatsApp с по 700 и 900 млн. потребители.  Facebook вече пласира реклама и в Instagram, но засега не показва данни за нея. 

 Марк Зукърбърг подчерта, че рано или късно Facebook ще се заеме с Китай като пазар. „Ако мисията ти е да свържеш света в интернет, не може да изпуснеш страната с най-голямо население“. Американските мрежи обаче са изключени от държавно контролирания интернет в Китай. В Индия чрез инициативата си Internet.org Facebook е вкарал около 1 млн. потребители в мрежата, които иначе никога не биха били онлайн, казва той. 

Очаква се на Facebook се пада дял от 17,4 на сто от глобалните разходи за мобилна реклама през тази година. Това е пазар, който според  Emarketer ще достигне 72,1 млрд. долара през 2015 г. За сравнение – пазарните анализатори отдават на Google Inc. дял от 33,7 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Ima logika w towa koeto pishete, ama e trudno da se `ete na latinitza...трудно ви е, нали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Posnaite kakvo she stane sled kato F i drugi visokotehnologichni giganti vavedat programata RABOTA OT KASHTI Stotizi profesii she napusnat prashnite si ofici loshi kolegi i otegchitelni i dalgi patuvania do officite v otvratitelni trafizi Vapros e samo na vreme tova da stane
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още