IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook представи огромния си интернет дрон

Aquila може да лети на голяма височина за период до три месеца и да използва лазери, за да изпраща интернет сигнали до приемни станции

11:38 | 31.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Така изглежда дронът на Facebook. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Така изглежда дронът на Facebook. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Facebook ще започне по-късно тази година изпитателни полети с дрон, задвижван чрез слънчеви батерии, с размах на крилете колкото на Boeing 737, предаде Ройтерс.

Дронът Aquila беше представен миналата година, но като макет, а сега вече е готов за полети.

Facebook представи късно в четвъртък най-новите постижения в опита си да осигури интернет услуги за 10 на сто от световното население, които живеят в области, където прокарване на обичайната интернет инфраструктура не е практично или е твърде скъпо. 

Aquila е част от амбициите на Facebook да свърже с интернет отдалечени части на света (проектът Internet.org). Инженерите на компанията заявиха, че са построили дрон с размах на крилете 140 фута (около 42,6 метра - бел. ред.) и тегло под 1000 паунда (453 кг). Той е покрит със соларни панели и е кръстен на орела, който е носил светкавиците на Зевс в гръцката митология.

Устройството може да лети на голяма височина за период до три месеца и да използва лазери, за да изпраща интернет сигнали до приемни станции на земната повърхност. Освен това дроновете ще могат да комуникират помежду си с лазерна система, като образуват цяла флотилия, осигурявайки равномерно покритие с интернет над целия регион, над който лети. Един дрон ще може да осигурява интернет достъп в радиус от около 80 км.

 

Take a look inside Facebook's Connectivity Lab - an important part of our effort to bring connectivity to the billions of people who are unconnected today.

Posted by Facebook Engineering on 30 юли 2015 г.

 

Машините ще бъдат вдигани до 30-тина километра височина чрез балони, а след това ще бъдат "освобождавани" и ще се движат самостоятелно. Нощем, когато батериите не се зареждат, дронът ще използва минимална енергия за летенето си, колкото да поддържа височина от 18 км, докато през деня ще се издига до максималната си височина и цикълът ще се повтаря на всеки 24 часа. Когато дойде време за кацане, това ще става на принципа на безмоторните самолети.

Плановете на оператора на най-голямата в света социална мрежа са да започне първите тестове на Aquila в рамките на следващите два месеца, като най-вероятно това ще стане на територията на САЩ.

Услугата Internet.org беше пусната в Индия през февруари с партньорството на Reliance Communications, но се сблъска с негативните реакции на редица водещи технологични и интернет компании. Освен това Facebook беше принудена да спре услугата, след като активисти заявиха, че тя нарушава принципите на интернет неутралността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още