IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният директор на Sony Entertainment става председател на борда на Snap

Майкъл Линтън ще заеме важна позиция, докато технологичната компания се подготвя за първичното си публично предлагане

13:21 | 14.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Sony Entertainment Майкъл Линтън ще се оттегли от поста си, за да стане председател на борда на Snap, собственик на приложението Snapchat. Ходът поставя опитния директор от Холивуд на важна позиция, докато технологичната компания се подготвя за първичното си публично предлагане (IPO), коментира Ройтерс.

Линтън ще се оттегли от сегашния си пост в подразделението за филми и телевизия на Sony на 2 февруари, но ще остане допълнителен главен изпълнителен директор, за да помогне за намирането на негов наследник, заяви японският конгломерат Sony Corp в съобщение от петък.

Очаква се Snap, собственик на популярното приложение Snapchat, да стъпи на борсата тази година, борейки се за оценка от 25 млрд. долара. Линтън бе един от първите инвеститори в компанията, съоснована от 26-годишния главен изпълнителен директор Евън Шпигел, и е в борда ѝ от почти 4 години.

Базираната във Венеция, Калифорния, компания навлиза все повече в бизнеса с новини и забавления, стратегия, която засилва конкуренцията със социални мрежи като Facebook и Twitter. През 2015 г. тя започна да споделя видеа и статии от телевизионни мрежи като CNN и ESPN чрез функция, наречена Snapchat Discover.

В 13-годишната си кариера в Sony Линтън успя да издаде хитови заглавия като „Социалната мрежа“ и филма за Джеймс Бонд „007 Координати: Скайфол“. Студиото обаче изостава зад конкурентите си по дял в боксофис класациите, както и от гледна точка на популярни филми през миналата година.

Под управлението на Линтън телевизионното студио продуцира успешни сериали като „В обувките на Сатаната“ и „Черният списък“.

Управлението на Линтън в Sony Entertainment бе белязано и опустошително компютърно хакване през 2014 г., което изложи на показ серия от смущаващи мейли и данни за служителите. Кибератаката, за която САЩ обвиниха Северна Корея, нанесе сериозни вреди на студиото и доведе до смени на мениджърско ниво.

Главният изпълнителен директор на Sony Кацуо Хирай ще поеме по-голяма роля в подразделението и ще стане съвместен главен изпълнителен директор и председател, заяви компанията. Базираният в Токио Хирай ще има втори офис в Калифорния, където е базирано студиото.

„Поглеждайки напред, виждаме нашите развлекателни бизнеси като съществени елементи от Sony”, каза Хирай.

През ноември главният финансов директор на Sony Кеничиро Йошида заяви, че преструктурирането на филмовото подразделение „напредва, но е нужно време, за да бъдат усетени ползите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още