IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните мрежи изглеждат готови да затягат контрола

ЕК иска от Facebook, Google и Twitter повече внимание за обидно съдържание, подвеждащи постове и фалшиви новини

10:24 | 18.03.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Социалните мрежи изглеждат готови да затягат контрола

Facebook, Twitter и Google изглеждат готови да затегнат контрола на публикациите на своите потребители и да се съобразят с исканията на Европейската комисия (ЕК) в тази насока.

Financial Times посочва, че трите компании са имали разговори с европейските институции през седмицата. Те са били помолени да преразгледат своите общи условия за ползване и да ги направят по-насочени към потребителите, както и да направят необходимото, за да се справят с подвеждащите постове.

Компаниите имат срок до един месец, за да изпълнят исканията на Брюксел.

В графата "подвеждащи постове" влизат и реклами като "смартфон за 1 евро", които обаче предвиждат значителни допълнителни такси за потребителите.

Източници на FT посочват, че Facebook в момента работи с европейските институции за намиране на решение на казуса. Според социалната мрежа има възможност тя да стане по-удобна за потребителите. Социалната мрежа на Google - Google+, също е готова на конструктивен диалог с властите за условията за ползване. Twitter отказват да коментират искането на Европейската комисия.

Европейската комисия поиска промяната на базата на голям брой жалби от потребители, измамени от публикации в социалните мрежи, както и от хора, които са станали жертва на подобни публикации.

Според FT искането е част от плановете на ЕК да държи под око гигантите от Силициевата долина. Брюксел води няколко дела за нарушения срещу Google, наложи и рекордна глоба на Apple, припомня изданието. В ЕС недоволстват и, че американските гиганти не правят достатъчно за ограничаване на езика на омразата и обидно съдържание в своите платформи.

През изминалата седмица германското правителство предложи проектозакон, предвиждащ сериозни санкции за социални мрежи, които са отказали да изтрият обидно съдържание или фалшива новина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Ти *** у тема Политика да видиш какви убавци са толерирани и стимулирани от "мъдрата" модерация на кукувичето гнездо , наречено "Инвестор"...то туй е и целта де "ръкопляскачи" и гъзоблизци е идеалната аудитория и е го постигнат , щото мислещите и най вече питащите са баннати или си отиват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Такъв тип цензура е обида към интелигентния човек.Чрез тази регулация запада си отглежда репички неспособни да отличават фалшификат от истина сами. При такава ситуация след 1 поколение европа ще бъде населявана от тотални ментални ретарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още