IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter е изтрила 300 хил. акаунта със съмнения за връзки с тероризъм

Около 90% от правителствените искания за отстраняване на съдържание идват от властите в Турция, Русия, Франция и Германия

09:00 | 20.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Twitter се похвали, че има голям напредък в оценяването и спирането на профили, свързани с пропагандирането на тероризъм.

Социалната мрежа е спряла 299 649 подобни акаунта за първата половина на годината, като 95% от тях са били обявени за подозрителни от собствения софтуер на компанията, поясни компанията във вторник в последния си доклад по прозрачността. 1% пък са закрити по искания на правителства, предава Ройтерс.

Закритите акаунти са с 20 на сто по-малко от предишните шест месеца, като социалната мрежа не обяснява на какво може да се дължи този спад. Три четвърти от тези профили са били блокирани, още преди да осъществят първото си споделяне в социалната мрежа. 

Така от август 2015 г. насам са били закрити общо 935 897 акаунта със съмнения за връзки с тероризъм. 

Натискът на политическите лидери над онлайн платформите за по-бърза и по-последователна реакция срещу езика на омразата и терористичната пропаганда непрекъснато нараства през последните години. В Германия например ще влезе в сила Закон за прилагане при социални мрежи, според който наказуемо съдържание трябва да бъде отстранено най-късно в рамките на до седем дни, дори при нееднозначни обстоятелства. Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси наскоро заяви, че компанията иска да отговори на предизвикателствата с комбинация от алгоритми и човешки контрол.

Платформата за социални медии заяви през юли, че през тримесечието до 30 юни е имала 328 милиона средномесечно активни потребители.

Европейският съюз от своя страна възнамерява да затегне законодателството за интернет фирми, като премахва незаконно съдържание, ако те не увеличат усилията си за извършване на превантивни действия.

Twitter съобщи, че е получила с около 3% повече правни искания и съдебни разпореждания за премахване на съдържанието, публикувано от потребителите през първата половина на тази година, отколкото през последните шест месеца на 2016 г.

Около 90% от тези искания за отстраняване на съдържание идват от властите в Турция, Русия, Франция и Германия.

Докладът за прозрачността показа, че Турция е най-активната страна в исканията си за премахване на съдържание, като те представляват 45% от всички заявки в световен мащаб.

Twitter съобщи, че е получила осем искания от правителства за премахване на съдържание, публикувано от журналисти и новинарски организации през първата половина на 2017 г., но не е предприела действия спрямо нито едно от тях "заради политическия и журналистически характер".

От осемте искания пет са били съдебни заповеди или други правни искания от страна на Турция, които настояват Twitter да свали съдържание на журналисти или новинарски агенции.

Турция задържа десетки хиляди хора, включително десетки журналисти, след неуспешен опит за преврат през юли миналата година. Репресиите от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който от години се опитва да свие размерите на това, което той счита за незаконна онлайн дейност, усложняват отношенията ѝ със съюзниците от НАТО и събуждат тревоги сред защитниците на гражданските свободи.

Twitter съобщи, че е подал правни възражения срещу съдебни разпореждания срещу турски журналисти и новинарски служби, когато е било възможно това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още