IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter на 10! Ключовите туитове на едно десетилетие

Една от най-популярните социални мрежи празнува десетилетие на сцената, а ние си припомняме най-важните моменти от живота ѝ

12:37 | 21.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На 21 март Twitter навършва 10 години.

Социалната мрежа стана изключително популярна с едно нещо – възможността да кажеш каквото поискаш само в 140 знака или по-малко.

Въпреки че това не звучи като особено гъвкава опция, потребителите на Twitter успяха да се научат как да създават интересни, съдържателни, игриви и трогателни съобщения, които варират в различни теми – от моменти, свързани с поп културата, до наградите „Оскар“ и политически събития като Арабската пролет, пише Cnet.

През последното десетилетие безплатната платформа се превърна в обичайно място за присъствието на политици, активисти, звезди и обикновени потребители, както и един от основните източници на ексклузивни новини. Ако има катастрофа, хората влизат в Twitter, за да разберат последните новости. Много от нейните 320 млн. потребители използват услугата, за да разменят мнения за спортни събития, докато те се случват, или да следят протести, войни или терористични атаки в реално време.

Доналд Тръмп разчита на Twitter, за да критикува своите конкуренти и да споделя коментари. Първата дама на САЩ Мишел Обама помогна за популяризирането на хаштага #BringBackOurGirls, за да привлече внимание към отвличането на ученички в Нигерия. Едуард Сноудън се присъедини към Twitter през септември 2015 г. с култовата фраза: „А сега чувате ли ме?“.

Суперзвездата от NBA Коби Брайънт използва услугата през ноември 2015 г., за да обяви оттеглянето си от Los Angeles Lakers. А бившият олимпийски атлет, превърнал се в телевизионна звезда, Брус Дженър обяви смяната на пола си и името си на Катлийн Дженър именно в Twitter. За по-малко от четири часа последователите на профила на Дженър достигнаха 1 млн. Това разби рекорда на американския държавен глава Барак Обама за най-бързо събиране на 1 млн. последователи.

Певците Кейти Пери, Джъстин Бийбър и Тейлър Суифт имат най-голям брой последователи, съответно близо 85 млн., 77 млн. и 73 млн. Обама се нарежда на четвърто място със 71 млн. според Twitter Counter.

Основателите на Twitter Джак Дорси, Евън Уилямс, Биз Стоун и Ноа Глас твърдят, че целта им е била да създадат услуга за „публични съобщения“ по подобие на начина, по който комуникират таксиметровите шофьори и диспечерите. Те я определят като „прост начин да кажете нещо на някого, което целият свят може да види веднага“.

Доказателството се крие в туитовете. Ето списък с най-важните такива от последното десетилетие.

На 21 март 2006 г. съоснователят и сегашен главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси публикува първия си туит, с който маркира присъствието си в платформата.

През 2007 г. се роди и първият хаштаг, благодарение на Крис Месина.

НАСА обяви, че в космоса има лед, след като Phoenix Mars откри лед на Марс през 2008 г.

През 2009 г. Twitter публикува снимки, почти веднага, след като самолет на US Airways със 155 пасажери на борда се приземи в река Хъдсън в близост до Ню Йорк. Причината за аварийно кацане беше сблъсък с диви гъски. Потребителят на Twitter Джанис Кръмс беше сред първите свидетели на случилото се и качи снимка в микроблогинг платформата, която се превърна в символ на „Чудото в Хъдсън“. Дорси благодари на Кръмс в Twitter, наричайки това „култов момент“.

Последна актуализация: 22:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още