IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от произведените в САЩ храни никога не се изяждат

Само с 15% от разхищаваното ядене на ежегодна стойност 165 млрд. долара може да се осигури изхранването на 25 млн. американци за цялата година

09:05 | 19.06.13 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Планът на кмета на Ню Йорк Майкъл Блуумбърг да изиска жителите да компостират своите хранителни остатъци с цел използването им за наторяване може да създаде главоболия за някои семейства, но експерти смятат, че е и в състояние да помогне за понижаването на нарастващите им сметки в магазините за хранителни стоки, съобщава MarketWatch.

Според предложението на Блуумбърг до 2016 г. градът ще изисква жителите му да отделят хранителните си отпадъци, за да бъдат събирани отделно.

Боклукът от органични остатъци, които биха могли да бъдат използвани като тор или за производство на природен газ, в момента достига 1,2 млн. тона, или 35% от депонирания на сметищата, а пилотната програма, проведена на остров Стейтън, е постигнала 43% степен на участие, съобщават от офиса на кмета.

През миналата година американският щат Върмонт прие закон, според който до 2020 г. от населението му ще се изисква да рециклира хранителните си остатъци, а 33% от органичните отпадъци в щата вече се компостират.

Освен екологичните предимства от компостирането усилията може да се окажат и благодеяние за семейните баланси. Изхвърлянето на отделни пликове, пълни само с неизядена храна, може да послужи като събуждащ звън за потребителите, изтъкват експерти.

„У нас тенденцията е за свръхпокупки и прекалено готвене“, заяви Фил Лемпърт, главен изпълнителен директор на уебсайта за информация за хранителни стоки SupermarketGuru.com. „Съзнанието за това каква част от храната се разхищава наистина помага на хората да купуват само необходимите неща. Тъй като цените вървят нагоре, хората се отнасят с все по-голямо разбиране към въпроса“, добавя той.

А потребителите днес имат всички причини да бъдат по-разумни в магазина. Очаква се цените на хранителните стоки, закупувани за консумиране у дома, да се повишат с между 2,5% и 3,5% през тази година, прогнозират от американското министерство на земеделието.

Изчисления на ведомството и американската Агенция за защита на околната среда сочат, че 40% от храната в САЩ не се изяжда. С други думи – американците изхвърлят всяка година 165 млрд. долара под формата на хранителни отпадъци, сочи последен анализ на неправителствената екологична група Съвет за защита на природните ресурси на САЩ.

Проучване изчислява, че на практика само 15% от неизползваната храна би била достатъчна, за да изхрани над 25 млн. души всяка година. А един от шестима американци в момента не може да си осигури достатъчно храна, твърди Дейна Гъндърс, изпълнител на проект на организацията в Сан Франциско.

Сметките за хранителни продукти са най-големият разход на домакинствата, припомнят от MarketWatch. Средното американско семейство, състоящо се от 4-има членове, харчи между 632 и 1 252 долара месечно за храна, се подчертава в проучването „Разходи за храна“ на министерството на земеделието, извършено през април.

Компостирането кара хората наистина да видят колко много храна изхвърлят и колко пари хвърляме на вятъра, заяви Андрю Шакман, президент на базираната в Портланд компания LeanPath, която следи похабяването на хранителни продукти в кухните. LeanPath е помогнала за свиването на хранителните отпадъци в кампус на Университета на Калифорния в Бъркли с 43%.

Разбира се, има и по-лесни начини от компостирането за понижаване на сметката в супермаркета. Потребителите могат да разхищават по-малко хранителни продукти, носейки калкулатор в магазина и отбелязвайки си кога храната се разваля, сготвяйки само толкова от нея, колкото им е необходимо и изяждайки остатъците, посочват експерти. Приложения за iPhone като Green Egg Shopper с цена от 3,99 долара и Food Storage & Shelf Life на стойност 1,99 долара могат да помогнат за следене на състоянието на нетрайните хранителни продукти.

Има обаче и едно предупреждение за плана на Блуумбърг: „Рециклирането може да даде на не особено съвестните добро извинение за разхищаване на храната“, подчертава Шакман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
ABBA
преди 10 години
Забравих, ГМО-то обилно се полива с РаунЪп (творение на заводите за химическо оръжие).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
ABBA
преди 10 години
40% от произведените в САЩ храни никога не се изяждат....да де, ама нали ГМО-то бе създадено да се бори с глада. РаундЪп-а, който скапва всякакво (и човешко) ДНК също.Какво излиза - никой не яде ***, а само се подлагаме на геноцид, малформации и малоумие!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още