IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола скочи със 6% заради бичи коментар на Александър Новак

Руският министър твърди, че Саудитска Арабия иска страните производителки на петрол да намалят производството си с до 5%

16:30 | 28.01.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на петрола скочиха с 6%, достигайки до ниво от 36 долара за барел в търговията в Северна Америка след коментари на руския енергиен министър Александър Новак, които допълнително захранват спекулациите за възможни общи действия на страните извън и във ОПЕК, съобщава Investing.com.

Новак заяви в четвъртък, че Саудитска Арабия е предложила страните производителки на петрол да намалят производството си с до 5% всяка, за да подкрепят ниските цени на петрола, предаде Ройтерс.

Това означава, че Русия ще трябва да намали производството си с около 500 000 барела на ден.

"Вярно е, има предложение за тези параметри, всяка страна да намали производството с до 5%", отговори Новак на въпрос дали Саудитска Арабия е предложила подобни ограничения.

"Подлежи на обсъждане, твърде рано е да говорим за това", каза още Новак.

Той допълни, че има предложение за среща между страните членки на ОПЕК и тези извън картела на ниво петролни министри, като отбеляза, че Русия е готова на подобна среща. "Има много въпроси по отношение на контрола на предложените съкращения", добави той.

На ICE Futures Exchange в Лондон петролът сорт Брент за доставките през април поскъпнаха с 2,5 долара, или 6,34%, до 36,08 долара за барел към 14:15 местно време. По-рано той достигна 36,10 долара за барел, най-високите му стойности от 6 януари насам.

Петролът сорт Брент поскъпна и с 2,03 долара до 35,13 долара за барел към 9:10 ч. местно време на борсата в Ню Йорк, след като отбелязва ръст от 4,1% в предишната сесия, съобщава CNBC.

Това е най-високото му ниво от началото на януари и е с около 8 долара повече от 12-годишния минимум, достигнат този месец. Цената обаче все пак е с около 9% по-ниска спрямо предишния месец.

Американският суров петрол също поскъпна с 1,91 долара до 34,21 долара за барел. В предишната сесия той приключи с ръст от 85 цента, или 2,7%.

Още по темата - във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
Макс
преди 8 години
Новите реалности, Руския чиновник вече влияе на пазарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Цена апрельских фьючерсов на нефть марки Brent превысила отметку в $36http://ria.ru/economy/20160128/1366611137.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
Jorkata
преди 8 години
Това май се оказа кьорфишек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още